Omslagsbild: Örnarnas rike

Utgivningsdatum: 2007-09-07
ISBN: 978-91-1-301676-4

Örnarnas rike

med text av Staffan Söderblom

På kort tid har Brutus Östling etablerat sig som naturfotograf i absolut världsklass. Hans tidigare två böcker, Mellan vingspetsarna (2005) och Pingvinliv (2006), finns idag också utgivna i England och USA.
Den här gången har Brutus Östling valt att besöka örnarnas rike. I första hand möter vi havsörn och kungsörn, men även en del andra fåglar - fiskmåsarna, ejdrarna, skogshönsen - som hör hemma i dessa mäktiga rovfåglars biotoper, där örnarna är de självklara majestäten. 

Det makalösa flödet av enastående bilder med Brutus Östlings omisskännliga, alldeles unika signatur interfolieras med reflexioner kring örnen i naturen och i vårt medvetande genom historien. Så nära, så nära kommer vi. 

Staffan Söderblom, författare och välkänd naturlyriker (tillika professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet) har skrivit texterna, som ibland kommenterar bilderna, ibland vidgar perspektivet och fördjupar tolkningen. 

Här finns betraktelser över örnen som symbol, hämtade ur Bibeln och Homeros Illiaden men också naturhistoriska och biologiska hänvisningar till böcker som Sven Nilssons Skandinavisk fauna och 1900-talets fälthandböcker liksom citat ur Gustaf Kolthoffs Ur djurens lif från 1899. 

Människans ofta självbespeglande syn på dessa magnifika rovfåglar har förändrats genom tiderna. Under 1900-talet höll först olaga jakt och sedan miljögifter på att utrota dem. Idag tackar vi det lyckade "Projekt havsörn" för att vi över huvud taget har havsörnar kvar i Sverige. 

På en av bokens sidor flyger örnen som ett gudomligt tecken i skyn, på en annan upplyses vi lakoniskt om att havsörnen mäter 195-245 centimeter mellan vingspetsarna eller att den genomsnittliga åldern för fågelns botallar på östkusten är 160 år och i lappmarken 350 år! På åter andra sidor möter vi ögonblicksbilder från någon fotoexpedition och får veta en del om fotograferingens villkor. Eller hur just den här bilden kom till.

Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Örnarnas rike "Skönhet, som tycks ha svårt att finna acceptans i den samtida bildkonsten och som banaliseras i det kommersiella bildutbudet, landar stilla och kontemplativt i "Örnarnas rike". Det är underbart att fotografi emellanåt får vara också det här!" Maria Lantz, Dagens Nyheter"... en magnifik örnskådning och den vackraste fågelbok jag sett /.../ Staffan Söderblom bidrar, insiktsfullt och bildat, med naturhistoriska och poetiska notiser – till exempel den upplysande berättelsen om örnens och fågelns urnamn." Tommy Hammarström, Expressen"Ett praktverk om örnar. Enastående bilder och fascinerande texter." Ingalill Mosander, Aftonbladet"I det myller av bilder som sköljer över oss har Östlings fotografier något som sticker ut och gör att man fastnar för dem. Det handlar om att se fåglarna som individer och att kunna förmedla den känslan till betraktaren." Eskil Quiding, Sydsvenskan"Östlings enastående teknik är verkligen hisnande /.../ Man kan titta på hans örnbilder hur många gånger som helst, och ständigt upptäcka något nytt." Björn Gunnarsson, Göteborgs-Posten"I år har landets i särsklass bäste fågelfotograf Brutus Östling och författaren Staffan Söderblom kommit med ett praktverk om våra örnar. Bättre bildmaterial än dessa örnbilder tror jag ingen kan göra... För den naturintresserade är denna bok ett måste. För att väcka naturintresse är den en bra julklapp." Björn-Eyvind Swahn, Blekinge Läns Tidning"Brutus Östlings formkänsla är stilren, elegant och precis. Dessutom fångar han bokstavligen fåglar i flykten som få andra fotografer. "Örnarnas rike" är inget undantag. Bilderna är enastående och vackra." Örjan Abrahamsson, Kristianstadsbladet"Man beundrar bilderna. Hur är det möjligt att ta somliga av dem? Och det är en njutning att lyssna på Söderblom när han guidar läsaren genom Eddan och Homeros, ger referenser till tidigare forskning och klassiska zoologiska verk och förser oss med uppgifter som är intressanta från naturvårdssynpunkt. Hans varma, poetiska fågelbeskrivningar ger bilderna en särskild sorts liv." Marianne Ekenbjörn, Sundsvalls Tidning

Brutus Östling, född 1958, är frilansfotograf och bokförläggare. Han har efter ett flertal stora fotoböcker av en enig kritikerkår utnämnts till mästare och fotograf i världsklass. Hans fågelbilder är oefterhärmliga och enastående.

Brutus Östling utnämndes till Årets Naturfotograf 2006 med motiveringen:
"Brutus Östling har tilldelats stipendiet för sin enastående förmåga att fånga fåglars beteende i bild. Med en kristallklar skärpa återger han de mest kortvariga ögonblicken i fåglarnas hektiska liv. Östling har en fantastisk känsla för att placera sig på rätt ställe vid rätt tidpunkt."

2007 vann han priset Nordisk Naturfotograf.

Mellan vingspetsarna (2005) valdes till Årets Pandabok av Världsnaturfonden. Pingvinliv (2006) nominerades till Augustpriset. Båda böckerna är utgivna i USA och Storbritannien.

2007 utkom Örnarnas rike som även den blev Årets Pandabok.

2009 fick han Augustpriset tillsammans med Susanne Åkesson för Att överleva dagen (Symposion) med motiveringen: "Häpnadsväckande fågelfotografier av världsklass ledsagas följsamt av en kunnig, berättande text. Fjädrar, näbbar, vingar, ben och framför allt ögon träder oförtäckt fram och tjusar läsaren. En praktbok med högt mervärde."

  

  

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.