Omslagsbild: Flickorna från Riyadh

Översättare: Tetz Rooke
Utgivningsdatum: 2007-09-21
ISBN: 978-91-1-301677-1

Flickorna från Riyadh

Saudiarabien är ett av världens mest slutna samhällen. Med utgångspunkt från fyra unga saudiska kvinnors liv har Rajaa Alsanea skrivit en roman som ger röst åt en värld som är förbjuden att tala om.

Berättaren är en okänd ung kvinna i 20-årsåldern. Varje veckoslut berättar hon, likt en modern Sheherazade, en ny historia om sina fyra väninnors liv, som en kommentar till de oförrätter som de utsatts för i det saudiska samhället. Varje kapitel börjar med ett stycke poesi, en vers ur Koranen eller ett citat från någon populär sång som speglar kapitlets innehåll. Berättaren skickar också mejl via sin mejlinglista som berättar om nyheter från den arabiska världen, vilket ger en stark dokumentär känsla åt historien.

Kvinnorna heter Sadeem, Qamrah, Lamees och Mashael och studerar på universitetet i Riyadh. De är sammanlänkade av sin starka vänskap trots att de är ganska olika. Flickorna från Riyadh är en bok om unga människors obändiga tro på att saker och ting kan förändras till det bättre, oavsett i vilken del av världen man befinner sig.


Boken har kallats för en "Sex and the City" från arabvärlden. På det har Alsanea i en intervju i norska Dagbladet svarat att det är ett missförstånd och att hon inte skriver om sex utan snarare om förälskelser - vilket även det är förbjudet att tala om i Saudiarabien.

Mer om författaren
Rajaa Alsanea är 25 år och tandläkarstuderande från Saudiarabien. För närvarande studerar hon i Chicago.Rajaa lät sin bror ta med manuset till Beirut för att få boken tryckt där, eftersom den var otänkbar i hemlandet Saudiarabien. I Libanon blev den en omedelbar succé och har sedan dess spritts från arabvärlden till övriga länder - och förhandsintresset är mycket stort. I maj 2007 kommer boken ut i USA.
Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.