Omslagsbild: Karin Larsson och blommorna i Sundborn

Utgivningsdatum: 2008-09-25
Recensionsdatum: 2008-10-13
ISBN: 978-91-518-4864-8

Karin Larsson och blommorna i Sundborn

Konstnärsparet Larssons gård i Sundborn är sinnebilden av ett lyckligt hem. Medan Carl Larsson målade familjelivet, broderade och vävde Karin textilier för hemmet och gjorde utsökta blomsterarrangemang. Vi får i boken möta Karin Larsson som ung kvinna, konstnärshustru och sjubarnsmor med en lysande skaparglädje.

”Karin hade ett osvikligt sinne för färger, en djärvhet och en nyfikenhet som gjorde att hemmet i Dalarna blev ljust och färgglatt, uppfinningsrikt och modernt, fantasifullt och folkligt, allt på samma gång.”
När Karin Larsson levde var det blommornas tid. Nationalromantikens naturmåleri, de franska impressionisternas ljusskimrande lövverk, och de stiliserade Jugendslingorna av blommor och blad växte fram överallt. Samma år som Karin och Carl Larsson flyttade till Lilla Hyttnäs i Dalarna, Carl Larsson-gården, grundades Arts & Crafts-rörelsen i England 1888. Skönhet i hemmet eftersträvades och stiliserade växter i tapetmönster och tyger präglade inredningen.
Inspirationen till trädgårdsodlingen i Sundborn hade Karin Larsson fått i Frankrike, i Grez-sur-Loin där hon och Carl hade träffats. Karin odlade också trädgårds- och köksväxter som var vanliga i svenska allmogeträdgårdar. Hon vågade utmana jorden och kylan i Dalarna med sparris, tomater, spenat samt exotiska växter som Afrikas blå lilja och neriumoleander.
Hon odlade narcisser, tulpaner och liljor i krukor för att pryda hemmets alla rum. Arrangemangen återspeglas i Carl Larsson tavlor där blommorna alltid finns med tillsammans med någon medlem av den stora familjen.
Ett och annat av Karins odlingsråd är med i boken och några recept på sådant som hon lagade av bär- och grönsaksskörd.
Intervjuer med släktingar och barnbarn, Karins brev och Carl Larssons egna texter ligger till grund för boken där målningar, illustrationer, gamla fotografier och nytagna miljö- och växtfoton kompletterar bilden av Karin Larssons liv i Sundborn.

Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Karin Larsson och blommorna i Sundborn "En riktigt fin julklapp."Femina"Det är en fascinerande, vacker och intressant bok."Expressen Leva & Bo"... ett entusiastiskt hyllningsporträtt och en lättillgänglig presentation av en kreativ kvinnas liv."Falukuriren"En bok helt rätt i tiden. /.../ Christina Högardh-Ihr som skrivit boken är både fotograf och trädgårdskunnig och det ger skildringen en helhet. Också Ingegärd Bodéns formgivning är trevlig. En bra bok som kan bli klassisk."Östersunds-Posten"Inspiration, levnadsöde, historia och vackra bilder och berättelser på en och samma gång."Sundsvalls Tidning"Karin Larsson och blommorna i Sundborn av Christina Högardh-Ihr (Prisma) är en mycket trevligt skriven, illustrerad och utsökt formgiven bok."Lena Sewall, Nya Wermlands-Tidningen  

Christina Högardh-Ihr är konstvetare, utbildad fotograf och skribent i flera trädgårdstidningar. Christina anlitas också som rosexpert i flera sammanhang, bland annat på Trädgårdsakademins nätbaserade Roskurs.

Hon är författare till Vargaslätten (Signum 2003), Tre trädgårdar i Dalarna (Signum 2005), Karin Larsson och blommorna i Sundborn (Prisma 2008), Rosboken för dig som drömmer om rosor (Norstedts 2010) och Från aprikos till äpple - Frukter och bär för din trädgård (Norstedts 2013).

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.