Omslagsbild: Sjukt billigt

Utgivningsdatum: 2007-09-21
ISBN: 978-91-1-301684-9

Sjukt billigt

Vem betalar priset för ditt extrapris?

Sjukt billigt berättar om det mänskliga pris som betalas på det kinesiska exportundrets bakgård: livsfarliga arbetsmiljöer, misshandel, olagligt övertidsarbete och en epidemi av arbetsskador som varje år försätter tusentals familjer i brutal fattigdom.

Till följd av usla arbetsmiljöer är Kina på väg att bygga upp en skrämmande statistik över arbetsskador. Förlorade armar och ben, kemikalieförgiftning och cancer är några exempel på skador och sjukdomar som är alltför vanliga i den kinesiska exportindustrin. 

Kina står för hälften av världens samlade fall av den dödliga industrisjukdomen silikos, stendammslunga. Enligt uppgifter från kinesiska myndigheter kan uppemot fyra miljoner kineser vara drabbade.

I Sverige och Europa är silikosen så gott som utrotad. Alltsedan Carl von Linné uppmärksammade sjukdomen som lämnade så många änkor i sina spår har vi utvecklat de mest sofistikerade metoder för att skydda arbetare från stendamm. Ett enda dödsfall under början av 2000-talet ledde närmast till panik på svenska myndigheter. Vilket inte är så konstigt. Stendammslunga är en allvarlig och obotlig sjukdom som i värsta fall leder till döden på grund av syrebrist. Det är inte något svensk industriverksamhet vill förknippas med. Så de håller den på bekvämt avstånd.

Från Hong Kongs flotta inköpskontor wallraffade sig tre svenska journalister rakt in i södra Kinas kaotiska exportindustri. Förklädda till det svenska importföretaget WJH tog de sig in i fabrikerna och mötte arbetarna som slipar glas och glitter till billiga modesmycken och hugger sten till prestigefyllda svenska byggprojekt som Hammarby Sjöstad, Turning Torso och Raoul Wallenbergs torg.

Reportagen belönades med Röda Korsets journalistpris 2007. Reportaget om den svenska sten- och smyckeimporten från Kina sändes i radioprogrammet Kaliber och nominerades till Stora Journalistpriset 2006.

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Sjukt billigt "När kineserna försöker genomdriva skärpta lagar och skärpt efterlevnad hotar i vanlig ordning amerikanska och europeiska intressen med att investera någon annanstans. Men om de läste ”Sjukt billigt” skulle de inte kunna leva med sig själva och den inställningen längre. Så stark är boken." Lena Andersson, Svenska Dagbladet ""Sjukt billigt" är en briljant och ovanligt modig reportagebok med flera texter som förtjänar att bli klassiker ..." Ulrika Kärnborg, Dagens Nyheter "Det som gör reportaget unikt – och väl värt det Stora journalistpris det inte fick i fjol – är envisheten. För ”Sjukt billigt” är ett sjukt genomarbetat reportage där reportrarna gång på gång går på pumpen och lika ofta kommer igen." Henrik Hamrén, Sydsvenskan "Att läsa Wong/Johnson/Huitfeldt är bitvis en fysisk upplevelse. Jag andas mig igenom denna mycket välskrivna och lättlästa men ändå krävande bok /.../ Det finns vissa böcker som vidgar verklighetsuppfattningen. Det här är en sådan bok." Hanna Grahn Strömbom, Borås Tidning
Jörgen Huitfeldt (född 1970) är journalist på Sveriges Radio. Han var med och skapade nyhets- och aktualitetsprogrammet P1-morgon, där han under de senaste åren lett redaktionens arbete under dramatiska nyhetshändelser som 11 september och inledningen på Irakkriget. Idag är han en av P1-morgons tre programledare.
Mer om författaren
Thella Johnson (född 1979) är frilansjournalist baserad i Stockholm. Hon arbetar bland annat för Sveriges Radio och finländska YLE och har tidigare gjort reportageresor till bland annat USA och Nordirland. 2006 tilldelades hon Public Service-stipendiet för ett samarbetsprojekt med journalister i Bagdad, Irak.
Mer om författaren
Ola Wong (född 1977) är frilansjournalist baserad i Shanghai där han bland annat arbetar för Sydsvenska Dagbladet. Han har skrivit boken No I´m from Borås och utsågs till Årets Miljöjournalist år 2004.
Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.