Omslagsbild: Ingen människa är en ö

Utgivningsdatum: 2007-06-19
ISBN: 978-91-1-301704-4

Ingen människa är en ö

Under sitt långa liv har Sture Linnér haft glädjen att i olika delar av världen få möta ett antal människor som alla haft ett gemensamt: de har ägt en inre kraftkälla som givit dem viljan och förmågan att gå ut ur sig själva, sprida värme och ljus omkring sig, få andra att växa.
I Ingen människa är en ö berättar Sture Linnér om sina oförglömliga möten med:

Generalen Törngren (Stures mentor under beredskapen)
Syskonen Scholl i München under andra världskriget
Stures grekiske chaufför (under den tyska ockupationen av Grekland)
En flyktingflicka i Kampuchea under Pol Pot-väldet
Dag Hammarskjöld
Seferis (grekisk poet som fick Nobelpriset 1963)
Max Hayward (brittiskt språkgeni)
Bang (Barbro Alving)
Allan Edwall
Pramoedya (indonesisk författare och frihetskämpe)

"Ingen av de porträtterade är fortfarande i livet, men alla känns de förunderligt levande i mitt sinne. Varför? Därför att de trots alla olikheter sinsemellan ändå ägde något gemensamt: en inre rikedom, en andlig storhet, ett lugnt vilande i sig. Och därför att de på ett sällsamt sätt förmådde dela med sig av denna sin själsliga styrka, skänka andra något av sin egen kraft. De lärde mig något som varit mig till stor tröst i mörka stunder: varje människa, ung eller gammal, har möjlighet att, oavsett ställning i samhället, göra en viktig insats till hjälp för andra. Vännerna jag berättar om har för mig varit av livsavgörande betydelse och jag är lycklig att få hylla deras minne."
 

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2008

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Ingen människa är en ö "Det är en rik och fin bok som rymmer charmiga anekdoter, historiska perspektiv och reflektioner över mänskligt liv." Lina Sjöberg, Svenska Dagbladet"Sture Linnér berättar avspänt, ofta roande och med avväpnande ärlighet, om dessa människor som han haft förmånen att träffa och ofta vara nära vänner med. Det är gripande läsning som samtidigt förmår väcka många frågor om vad som är det bärande och avgörande i livet." Crister Enander, Helsingborgs dagblad"Att ännu en gång få ta del av Sture Linnérs erfarenheter och kloka iakttagelser är lika vederkvickande som lustfyllt. Och för de läsare som härmed tar första steget in i Linnérs värld stundar möten och bekantskaper av finaste sort." Peter Viktorsson, Norrköpings Tidningar"Få kan som Sture Linnér leva upp till Lunds universitets valspråk: Ad utrumque paratus. Beredd till bådadera – boken och svärdet. Den fredlige stridsmannen kämpar väl med sin penna." CarlHåkan Larsén, Sydsvenskan

Sture Linnér, 1917-2010, var professor i det grekiska språket och litteraturen och en av Sveriges främsta kännare av grekisk kultur. Förutom sin akademiska gärning har han även haft betydande funktioner inom näringslivet, Röda korset och FN.

Ur Sture Linnérs stora produktion kan bland annat nämnas: Homeros (1985), Bysantinsk kulturhistoria (1994), Mulåsnan på Akropolis (1996), Sicilien (1999), Tidevarv komma, tidevarv försvinna (2000), Europas ungtid (2002), Grekisk gryning (2005), Från Alexander till Augustus. En glanstid i antikens kultur (2007), Ingen människa är en ö (2007), Herodotos. Den förste globalisten (2008) – liksom översättningar från grekiskan, bland andra av Thukydides Kriget mellan Sparta och Athen 1–2, Xenofons Ledarskap, bysantinska historieskrivare som Prokopios, Psellos och Anna Komnena samt moderna grekiska poeter som Konstantinos Kavafis och Giorgos Seferis. Från latinet har han översatt Livius Roms kungatid och Den romerska republikens äldsta tid.

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.