Omslagsbild: Underbara dagar framför oss

Utgivningsdatum: 2010-08-27
Recensionsdatum: 2010-09-08
ISBN: 978-91-1-301708-2

Underbara dagar framför oss

En biografi över Olof Palme
Detta är den stora, definitiva och internationellt gångbara boken om Olof Palme och hans tid. Den rör sig från tysta lägenheter på Östermalm i Stockholm till kokande metropoler i Sydostasien, från privata internatskolor till socialdemokratiska kursgårdar, från lantligt herrgårdsliv i Sörmland till sjaskiga drugstores i den amerikanska södern.

"Inget i hans liv var så vackert som det sätt han lämnade det." Så heter det om en avrättad statsman i Shakespeares drama om den skotska medeltidskungen Macbeth.
Med Olof Palme är det tvärtom. Det brutala mordet på Sveavägen i Stockholm en februarinatt för tjugofem år sedan har höljt hans liv i skugga. Vi står kvar med en blandning av nostalgiska drömmar och svarta nidbilder. Det är inte bara mordutredningen som är ouppklarad utan också vårt förhållande till Olof Palme.
Det finns inget enkelt eftermäle. Aristokraten som blev socialist. Individualisten som blev ledare för Sveriges största politiska kollektiv. Kavalleriofficeren som blev nedrustare. Klassförrädaren som var stolt över sin borgerliga familj. Litteraturälskaren som kom på kant med författarna. Amerikavännen som angrep USA:s regering. Antikommunisten som omfamnade Fidel Castro.

Vem var han - "egentligen", frågar vi oss oroligt. Och tror att svaret finns i något gåtfullt hemligt rum dit eftervärlden ännu inte trängt in.
Men Olof Palmes motsägelser är hans tids motsägelser. Han föddes nio år efter första världskriget och dog tre år innan Berlinmurens fall. Hans liv tillhör det korta, stormiga nittonhundratalet och han var mer delaktig i dess avgörande konflikter än någon annan svensk av sin generation.
Underbara dagar framför oss är en flödande rik berättelse om en fascinerande person och politiker, människorna omkring honom, den nation han ledde och den internationella scen han intog med kraft.
Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: november 2010
"En fenomenal biografi"
www.ikon1931.se
"Berggren värd allt beröm" "Henrik Berggren har åstadkommit något helt annat och han är tveklöst värd allt beröm han redan har fått i olika sammanhang. Det är faktiskt den bästa bok jag läst på väldigt länge!"
www.vf.se
"Ultimat biografi över Palme" /Ingalill Mosander "Den är välskriven, genomarbetad och ger en fascinerande, mångfacetterad bild av en stridbar politiker som väckte starka känslor långt utanför Sveriges gränser."Ingalill Mosander, Aftonbladet
"en glimrande text" "Det är en glimrande text, där författaren med lätt och ändå säker hand för samman det sena 1900-talets motsättningar och konflikter med Olof Palmes liv och politiska gärning."Ulf Bjereld
www.gp.se

NYHETER

Den unge Olof Palme – läs ett avsnitt ur biografin av Henrik Berggren

Inför beslutet om hur Palmeutredningen ska fortskrida bjuder vi på ett utdrag ur Underbara dagar framför oss.

Se fler nyheter

Henrik Berggren är historiker och journalist. Han har varit kulturchef och ledarskribent på Dagens Nyheter men också skrivit en rad verk om svensk 1900-talshistoria, bland annat: Är svensken människa? Gemenskap och oberoende i det moderna Sverige (2006; med Lars Trägårdh), Underbara dagar framför oss. En biografi över Olof Palme (2010), Dag Hammarskjöld: att bära världen (2016) och 68 (2018). Han är även författare till en historisk thriller om spanska inbördeskriget, Det röda arvet (2014).

Priser och utmärkelser:

John Landquists pris av Samfundet de Nio 2011
Natur & Kulturs Johan Hansson-pris 2011
Axel Hirsch pris av Svenska Akademien, 2011
Stipendium ur Stipendiefonden Albert Bonniers 100-årsminne, 2010
Nöjesguidens Stockholmspris 2010

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.