Omslagsbild: Underbara dagar framför oss

Utgivningsdatum: 2010-08-24
Recensionsdatum: 2010-09-08
ISBN: 978-91-1-301708-2

Underbara dagar framför oss

En biografi över Olof Palme
Detta är den stora, definitiva och internationellt gångbara boken om Olof Palme och hans tid. Den rör sig från tysta lägenheter på Östermalm i Stockholm till kokande metropoler i Sydostasien, från privata internatskolor till socialdemokratiska kursgårdar, från lantligt herrgårdsliv i Sörmland till sjaskiga drugstores i den amerikanska södern.

"Inget i hans liv var så vackert som det sätt han lämnade det." Så heter det om en avrättad statsman i Shakespeares drama om den skotska medeltidskungen Macbeth.
Med Olof Palme är det tvärtom. Det brutala mordet på Sveavägen i Stockholm en februarinatt för tjugofem år sedan har höljt hans liv i skugga. Vi står kvar med en blandning av nostalgiska drömmar och svarta nidbilder. Det är inte bara mordutredningen som är ouppklarad utan också vårt förhållande till Olof Palme.
Det finns inget enkelt eftermäle. Aristokraten som blev socialist. Individualisten som blev ledare för Sveriges största politiska kollektiv. Kavalleriofficeren som blev nedrustare. Klassförrädaren som var stolt över sin borgerliga familj. Litteraturälskaren som kom på kant med författarna. Amerikavännen som angrep USA:s regering. Antikommunisten som omfamnade Fidel Castro.

Vem var han - "egentligen", frågar vi oss oroligt. Och tror att svaret finns i något gåtfullt hemligt rum dit eftervärlden ännu inte trängt in.
Men Olof Palmes motsägelser är hans tids motsägelser. Han föddes nio år efter första världskriget och dog tre år innan Berlinmurens fall. Hans liv tillhör det korta, stormiga nittonhundratalet och han var mer delaktig i dess avgörande konflikter än någon annan svensk av sin generation.
Underbara dagar framför oss är en flödande rik berättelse om en fascinerande person och politiker, människorna omkring honom, den nation han ledde och den internationella scen han intog med kraft.
Mer om författaren
"En fenomenal biografi"
www.ikon1931.se
"Berggren värd allt beröm" "Henrik Berggren har åstadkommit något helt annat och han är tveklöst värd allt beröm han redan har fått i olika sammanhang. Det är faktiskt den bästa bok jag läst på väldigt länge!"
www.vf.se
"Ultimat biografi över Palme" /Ingalill Mosander "Den är välskriven, genomarbetad och ger en fascinerande, mångfacetterad bild av en stridbar politiker som väckte starka känslor långt utanför Sveriges gränser."Ingalill Mosander, Aftonbladet
"en glimrande text" "Det är en glimrande text, där författaren med lätt och ändå säker hand för samman det sena 1900-talets motsättningar och konflikter med Olof Palmes liv och politiska gärning."Ulf Bjereld
www.gp.se
63 kr Bok - Pocket
Utgiven: maj 2014
59 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: oktober 2010

Henrik Berggren är historiker och författare. Hans mest kända verk är Underbara dagar framför oss (2010), en kritikerrosad biografi över Olof Palme som översatts till sex språk. 2014 debuterade han som skönlitterär författare med en historik thriller om det spanska inbördeskriget, Det röda arvet.

Bland hans tidigare böcker finns Är svensken människa? (2006), skriven tillsammans med Lars Trägårdh, som snabbt blev en modern klassiker. 2015 utkommer en reviderad och utökad upplaga med ett helt nyskrivet kapitel om den lutherska statskyrkans roll i skapandet av "den svenska modellen".

Henrik Berggren har också varit kulturchef på Dagens Nyheter samt undervisat och forskat i historia på Södertörns högskola. Just nu arbetar han på en bred skildring av Sverige under andra världskriget.

Priser och utmärkelser:

John Landquists pris av Samfundet de Nio 2011
Natur & Kulturs Johan Hansson-pris 2011
Axel Hirsch pris av Svenska Akademien, 2011
Stipendium ur Stipendiefonden Albert Bonniers 100-årsminne, 2010
Nöjesguidens Stockholmspris 2010

Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.