Omslagsbild: Fågeln som vrider upp världen

Översättare: Yukiko Duke
Översättare: Eiko Duke
Utgivningsdatum: 2007-10-10
ISBN: 978-91-1-301029-8

Fågeln som vrider upp världen

Haruki Murakami är utan jämförelse den mest berömde japanske författaren i dag. Nu kommer äntligen hans magnum opus på svenska, ivrigt efterfrågat av hans hängivna läsare: den drömlika Fågeln som vrider upp världen.

Fågeln som vrider upp världen är en blandning av detektivhistoria, science fiction, dröm, saga och politisk självanalys. Romanens huvudperson Toru har sagt upp sig från sitt jobb som jurist och ägnar sig åt att koka nudlar och åt att i tur och ordning lyssna på radio, på de anonyma sexsamtal han får på telefon och på den konstiga fågel som sitter utanför hans fönster och låter som om den var mekanisk.
Först försvinner Torus katt och sedan hans fru. Hon har övergett honom för en man som är bättre i sängen. Toru blir förtvivlad, och sänker sig ned i en brunn för att komma i kontakt med sina verkliga känslor. Och det är bara början ...

Fågeln som vrider upp världen blev Haruki Murakamis internationella genombrott som författare, och precis som senare romaner som Kafka på stranden är det en roman som är snudd på omöjlig att förklara eller återberätta. Fågeln som vrider upp världen är en mörk Alice i underlandet och en hårdkokt deckare på samma gång, där Toru på jakt efter sin otrogna fru möter en udda samling människor: en klärvoajant prostituerad, en illasinnad men mediaskicklig politiker, en gladlynt och morbid tonårsflicka och en krigsveteran som blivit som förbytt av vad han fick se som soldat under Japans ockupation av Manchuriet under andra världskriget.

Denna drömlika berättelse från mitten av nittiotalet har redan blivit något av en modern klassiker, och har fått entusiastiska läsare världen över att hoppas på ett Nobelpris för Murakami.

Mer om författaren
69 kr Bok - Pocket
Utgiven: oktober 2018

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Fågeln som vrider upp världen "Murakami har ett stämningsladdat driv i sitt berättande, ett förföriskt lätt handlag och en förmåga att skruva till det alldagliga på ett samtidigt självklart och oförutsägbart vis." Ann Lingebrandt, Helsingborgs Dagblad"Det är ett rent nöje att släppa efter och låta sig sugas med i berättelsen. Språket flödar så lätt över sidorna /.../ Eiko och Yukiko Dukes översättning ger texten ett otroligt flyt och förtjänar en god del av berömmet. Jag har tjuvläst lite i den engelska utgåvan, som också är bra men inte alls har samma ljuvliga lätthet som vår svenska version." Lena Kvist, Borås Tidning""Fågeln som vrider upp världen" är en yppigt fantasifull, absurt komisk och genuint fantastisk roman." Örjan Abrahamsson, Kristianstadsbladet

Haruki Murakami, född 1949 i Kyoto och sedan flera år bosatt i Tokyo, är en av vår tids mest omtalade och hyllade författare. Genom att förena populärkultur med en egensinnig magisk realism har han med sina romaner och novellsamlingar väckt stor uppmärksamhet och fått hängivna läsare världen över. Bara i Japan har hans senaste romaner, trilogin 1Q84 (2011) och Den färglöse herr Tazaki (2014), sålt i över en miljon exemplar var på några få dagar. Hans senaste böcker på svenska är Mordet på kommendören 1 och 2.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.