Omslagsbild: Tusen svenska klassiker

Utgivningsdatum: 2009-08-20
Recensionsdatum: 2009-09-07
ISBN: 978-91-1-301717-4

Tusen svenska klassiker

Böcker filmer skivor tv-program från 1956 till i dag
En underbar blandning av populära, kultstämplade och prisbelönta böcker, filmer, skivor och tv-program som speglat, definierat och format det moderna Sverige. Urval och texter av en kunnig kvartett.

Gräv ner dig i de senaste 50 årens svenska kultur, från tv:s födelse 1956 fram till idag: från Hemma med Ria Wägner via Vilse i pannkakan till Knesset och Ordförande Persson, från Owe Thörnqvist och Monica Zetterlund via Hoola Bandoola Band och Abba till Esbjörn Svensson Trio och Amy Diamond, från Åsa-Nisse och Det sjunde inseglet via Göta kanal till Fucking Åmål, från Stieg Trenter och Vilhelm Moberg till Stieg Larsson och Åsa Linderborg. Hela denna fantastiska blandning av böcker, filmer, skivor och tv-program är del av en modern kulturhistoria som till stor del fortfarande har varit oskriven - fram till nu!

I två år har författarna rotat i minnet och grävt i arkiv, stött och blött och vänt och vridit - och tagit fram en lista på exakt tusen svenska klassiker. Här kan man bläddra tillbaka till 1963 eller 1979 eller 2001 och minnas och återuppleva årtal man själv varit med om, och dessutom upptäcka allt man missade och borde ge en chans.
Boken är rikt illustrerad med tv-bilder, filmaffischer, skiv- och bokomslag, som tillsammans med de välskrivna, roliga, överraskande och skarpa texterna gör boken till minst lika mycket nostalgitripp som kulturhistoria.
"Artiklarna är välskrivna och lagom lättsamma" "För alla som älskat "Tårtan" eller "Televinken" eller som undrar när "Gäst hos Hagge" började sändas, är boken en guldgruva. Artiklarna är välskrivna och lagom lättsamma och alltid försedda med rikt bildmaterial."Inger Alestig
www.dagen.se
"Vilken inspiration" "Vilken inspiration, både för mig som formtoka och nostalginyfiken! Rekommenderas."
capforum.idg.se
Jan Gradvall och Björn Nordström intervjuas i Nordic Rox Per Gessle och Sven Lindström intervjuar Jan Gradvall och Björn Nordström, två av författarna till den populärkulturella bibeln Tusen svenska klassiker, i radioprogrammet Nordic Rox på Sirius Satellite Radio, USA:s ledande radiostation.  
"De tippas sälja mest böcker i jul"
www.aftonbladet.se

Jan Gradvall är en av Sveriges mest namnkunniga skribenter inom populärkultur, och har skrivit för bland annat Slitz, Nöjesguiden, Pop och Dagens Industri.

2001 fick han pris som Årets journalist av Sveriges Tidskrifter och 2008 Skriftställarstipendiet av Stim.

Mer om författaren

Ulf Nordström är kulturchef på Region Värmland. Han har sedan 1980-talet varit en mångsysslare inom filmsektorn, bl.a. som journalist, tv-producent, festivalarrangör, manusförfattare, ledamot av Guldbaggejuryn och chef för Film i Värmland.

Mer om författaren

Annina Rabe är kulturjournalist och kritiker med litteratur som huvudämne. Hon recenserar regelbundet skönlitteratur och tv i bland annat Svenska Dagbladet och Sydsvenskan. 2005-2007 satt hon i Augustjuryn för skönlitteratur.

Mer om författaren

Björn Nordström är journalist på Dagens Nyheter och började skriva om musik och film i slutet av 70-talet. Han har medverkat i bland annat Göteborgs-Posten, Schlager och Dagens Nyheter.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.