Omslagsbild: Farfar upp i graven

Översättare: Christine Bredenkamp
Utgivningsdatum: 2008-04-03
Recensionsdatum: 2008-04-28
ISBN: 978-91-1-301720-4

Farfar upp i graven

Carl Lewis sprang hundra meter på 9,86 sekunder. Precis så lång tid tog det för Aleksandars farfar att dö. Farfar flämtade och Carl slängde upp armarna i luften och kastade en amerikansk flagga över axlarna.

Hur upplever ett barn krigets fasor? På ett väldigt speciellt sätt om man får tro Aleksandar, berättaren i Farfar upp i graven. Med hjälp av dråpliga och fragmentariska minnesbilder försöker han återskapa livet i Višegrad, byn hans familj tvingades lämna när pansarvagnarna dånade in.
Familjen hamnar i det bättre Tyskland där "en vägg fallit omkull" och det numera bara finns det sämre Tyskland. I sitt nya hemland sliter Aleksandar med tyska glosor och skriver brev till sin älskade Asija som blev kvar i Bosnien. Frågan är om han någonsin återser henne och om han kan förlåta Carl Lewis för att ha tagit livet av hans farfar.

Med sin debut Farfar upp i graven fick Saša Stanišic ett enormt genomslag hos både kritiker och publik. Boken har nominerats till flera tunga litterära priser och sålts till över tjugo länder.

Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Farfar upp i graven "Det är helt enkelt en bok som ständigt skriver sig själv på nytt, i olika former, med barnets magi och drastiska humor och med plats för krigets hela absurditet och sorg. Det är en bok som mycket snart får mig att börja läsa, ibland till och med att gråta." Sara Gordan, Dagens Nyheter"Jag vill att alla ska läsa det här." Katarina Vikars, SR Kulturnytt"Samtidigt som Saša Stanišić skapat en generationsroman för de hundratusentals som tvingades fly Balkan under krigen i början av 1990-talet, har han också skrivit en underbar kärleksroman. /.../ Det här är kort och gott den bästa bok jag läst i år." Jonas Brefält, Värmlands Folkblad
Sasa Stanisic är 29 år och född i Visegrad. När staden 1992 besköts och sedan ockuperades av militären, flydde han tillsammans med sina föräldrar - en muslimsk mor och en serbisk far - till Heidelberg i Tyskland. Han studerar sedan 2004 vid Deutscher Literaturinstitut i Leipzig och ska doktorera i ämnet "Litteratur och fotboll".
Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.