Omslagsbild: Mannen på Trinisla

Utgivningsdatum: 2007-08-08
ISBN: 978-91-1-301721-1

Mannen på Trinisla

När sommaren är som allra varmast, när luften står alldeles stilla, så är det som om naturen och verkligheten håller andan. Då känns det som att vad som helst kan hända. I Mannen på Trinisla händer det.

Trinisla är en ö. Namnet är en sammanslagning av latinets "tri", som betyder tre, och "insulae", som betyder öar - tre öar som vuxit ihop till en. Det låter kanske som en ö i ett varmt hav mycket långt bort, ett exotiskt stycke land på andra sidan klotet.
Men faktum är att Trinisla ligger så nära som i Bohuslän, strax norr om Hamburgsund.
Här utspelar sig Jerker Virdborgs nya roman, som liksom hans tidigare böcker, i synnerhet Svart krabba, är ett fascinerande möte mellan det hemtama och det okända. Det är en ohyggligt förtätad historia om ett tryckande varmt sommardygn då ön är full av semesterfirare, bland annat den lättirriterade Johan och hans tjej Petra, och systrarna Anne och Lina och deras nedgångne far. Under detta dygn är det som om tiden upphävs, och märkliga ting och människor dyker upp. Framför allt får Trinisla besök av en man som seglar in i hamnen med en nästan övernaturlig precision, med ett skepp som varken är av metall, trä eller plast. Vem är han?
Jerker Virdborg rör sig i metafysikens och science fiction-genrens utmarker, men är helt sin egen, med en omisskännlig stil sedan debuten med novellsamlingen Landhöjning två centimeter per natt.

Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Mannen på Trinisla "I varje ögonblick skulle ett finurligt avslöjande kunna äga rum. I varje ögonblick skulle ett skräckinjagande sammanhang kunna uppenbaras. Men det sker verkligen aldrig. Virdborg är mer radikal än så i sin mystik. Jerker Virdborg ställer nämligen krav på sina läsare. Tack och lov finns det några sådana författare kvar." Jan Arnald, Dagens Nyheter"Likt ett barnbarnsbarn till Joseph Conrad driver Virdborg ett konsekvent språk och en omsorgsfullt uttänkt berättelse mot … ja, vadå? Skriver dessa rader en sensommardag. Många romaner väntar på omdöme före nyår. Likväl är det riskfritt att redan nu utnämna Mannen på Trinisla till en av årets bästa." Anneli Rogeman, Tidningen Vi"Virdborg har, precis som med succén Svart Krabba (2002), skapat en "pageturner" av rang - men utan den medelmåttiga underhållningsromanens iver att låsa läsarens perspektiv. Jag gissar att han är på god väg att bli en av våra verkligt stora författare." Stefan Eklund, Borås Tidning"Till slut är berättelsen nästan obehagligt nära utan att jag märkt hur det gått till, långsamt har den krupit sig in under kläderna, som den tropiskt fuktiga sommarluften." Therese Bohman, Aftonbladet"Jerker Virdborg får en trist enslig stenbumling i havet utanför Bohus läns kust att lysa av vackra spöken, sjunga av spänning." Henrik Petersen, Helsingborgs Dagblad"Virdborg iscensätter ett drama som med små medel håller läsaren i ett järngrepp. Stämningen är laddad som före ett åskväder, och förebådar mycket riktigt en kuslig upplösning. Med sitt korthuggna, sönderstyckade språk lyckas han skapa en närvarokänsla i varje scen, fylld av undertexter." Ulla Strängberg, Värmlands Folkblad

Jerker Virdborg är född 1971 och debuterade 2001 med novell­samlingen Landhöjning två centimeter per natt. Året därpå kom genombrottsromanen Svart krabba. Han har givit ut ytterligare fyra romaner under eget namn: Försvinnarna (2005), Mannen på Trinisla (2007), Kall feber (2009) och Staden och lågorna (2012), de senaste två på Albert Bonniers förlag.
Jerker Virdborg skriver också kultur­journalistik, bland annat för Tidningen Vi.

Priser och utmärkelser:

Nöjesguidens Göteborgspris 2001
Tidningen Vi:s litteraturpris 2002
Karin Boyes litterära pris 2010

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.