Omslagsbild: Ett bländande ljus

Utgivningsdatum: 2008-01-09
Recensionsdatum: 2008-01-21
ISBN: 978-91-1-301732-7

Ett bländande ljus

Det är i början av 60-talet i ett Stockholm som har vuxit och blivit en modern storstad. Ansel von Morian, ansvarsfull familjefader och släktens överhuvud, börjar bli gammal. Ledet av kollegor börjar tunnas ut och han känner sig allt mer ensam och övergiven. Men värst av allt är skuggan av lillebror Fedors självmord några år tidigare.

Under tiden som det förflutna även hinner upp Ansels hustru Charlotta och kräver en sorts redovisning, har dottern Henrika i sin tur skilt sig från Marius och flyttat till den för Ansel okända stadsdelen Kungsholmen. Dotterdottern Bennie har blivit tonåring och utsätts för Marius obehagliga maktspel. I morbror Stellan hittar hon, som tur är, en bundsförvant. Frans Michael, Ansels son med före detta älskarinnan Susanna, har blivit en snabbtänkt, språkbegåvad gymnasist och hans syster Hedvig har lämnat hemmet för att ägna sig åt att sy kläder.

Så växlar skuggor och sol i den växande staden omkring familjen Morian, så följer släktled efter släktled, nya insatser på förluster. Framtiden finns hos de unga, de som är barn av förändringens tid, arvtagare till en av världens vackraste städer, förvaltare av de drömmar staden föder och de stordåd staden kräver.

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: juni 2008

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Ett bländande ljus "Det har varit ett nöje att lära känna de olyckliga, pratsamma, charmerande medlemmarna av familjen von Morian. Jag tror man kommer att sakna dem." Åke Leijonhufvud, Svenska Dagbladet"Romanens styrka ligger i stämningen; texten präglas av ett stilla vemod som ibland lättar men även stundtals övergår till svart förtvivlan. Och bakom och runt detta skymtar huvudstaden hela tiden fram. Jag tycker om von Borns Stockholm. Dit reser jag gärna igen." Annika J Hagström, Helsingborgs Dagblad"Ett bländande ljus är finalen på en familjekrönika av gammalt märke, av ett slag som sällan skrivs numera, men som jag gärna följt." Monika Tunbäck-Hanson, Göteborgs-Posten

Heidi von Born är född 1936 i Stockholm. Hon debuterade som 18-åring med en diktsamling och har sedan dess skrivit diktsamlingar, noveller, tv- och radiopjäser och romaner. Hon är framförallt känd för sina självbiografiska skildringar av femtiotalets Stockholm.

Heidi von Born arbetar också som tolk och översättare. Som kritiker har hon bland annat ägnat sig åt att introducera kanadensisk och japansk litteratur. Sedan 80-talets mitt har hon också arbetat på tidskriften 90-tal. 1992 utsågs hon till hedersdoktor vid University of Victoria i Canada.

Heidi von Born tilldelades 2004 priset Stockholm läser för Änglarnas stad. 2008 utkom Ett bländande ljus, den sista romanen om släkten von Morian - de tidigare är Änglarnas stad, En högtidlig yra och Eldprovet.

 

Utmärkelser:

Svenska Dagbladets litteraturpris för Hungerbarnen, 1981
Svenska PEN-klubbens Bernsstipendium Stockholmsskildringarna, 1994
Lars Ahlin-priset, 1996


 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.