Omslagsbild: Den sista vintern

Utgivningsdatum: 2008-09-26
Recensionsdatum: 2008-09-29
ISBN: 978-91-1-301751-8

Den sista vintern

Det är december i Göteborg, en fruktansvärt vacker december i början av en fruktansvärt vacker vinter. En polispatrull kallas i den tidiga morgonen till en våning i Vasastan efter ett larm. De finner en man i svår chock. Hans sambo ligger död i dubbelsängen. Sannolikt är det han som gjort det.

Inom några dagar sker ett identiskt mord: en polispatrull i den tidiga morgonen, en kvävd kvinna, hennes man bredvid, en vacker våning i Vasastan. Mot sitt nekande grips också den här mannen. Nu handlar det bara om att förhöra fram sanningen.
Men en ung polisassistent har sett något i de båda lägenheterna som inte släpper hennes tankar.
Någonting som inte stämmer.
Någonting som komplicerar den i förstone svartvita bilden av offer och gärningsmän. Hon går tillbaka, in i den livsfarliga mardrömmen.

Erik Winter arbetar här med sitt sista fall. Och på nytt konfronteras han med människors mörkaste hemligheter. Ingenting är vad det synes vara.
Han försöker som alltid förstå meningen med livet, men tvingas som vanligt att först försöka förstå meningen med döden.
Den är alltid närvarande, och här, denna sista vinter, närmare honom än någonsin tidigare. Ett manslik flyter in på hans egen strand medan han kastar smörgås med sin lilla dotter. Det finns inte längre någonstans att fly.

Åke Edwardson är unik bland dagens svenska kriminalförfattare. Spänningen i hans romaner rör sig lika mycket i språket som i händelseförloppet. Han har fascinerat både den stora publiken och de kräsna kritikerna med sin exakta dialog, stilistiska skärpa och den brutala skönheten i miljöskildingen.
Nu tackar Erik Winter för sig. En epok är slut.Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Den sista vintern "Det är en vacker berättelse om en man som Åke Edwardaon har skrivit, och stundtals blir jag så fascinerad av hans och de andra polisernas personliga utveckling att jag glömmer bort själva mordhistorierna. Allt är trovärdigt skildrat och säger något om det svenska samhället, förstås. /.../ Edwardson är i sitt esse: han skojar, han leker, det är som om själva lättnaden i att ha hunnit till nummer tio gör honom bättre än någonsin förut." Lotta Olsson, DN "Jag hoppas hursomhelst att Edwardson inte lämnar kriminalgenren för gott. I den flod av mediokra deckare som väller över svenska bokhandelsdiskar tillhör han det lilla fåtal som håller internationell standard, en av dem man läser för mer än den triviala spänningens skull." Nils Schwartz, Expressen "Den sista vintern är en mycket tät och mycket välkonstruerad kriminalgåta. /.../ Det är en fin balansgång mellan tradition och förnyelse som författaren bedrivit genom hela serien. Som Hoffner resonerar på ett ställe i nya boken: "Alla mord blev inte uppklarade, inte ens i kriminalromaner, inte de riktigt moderna." Till de sistnämnda sällar sig förvisso Edwardsons egna. Men han har, och det är en avgörande poäng, hela tiden lyckats både bevara och utveckla deckaren som litterär form." Magnus Persson, SvD "En styrka hos Edwardson är hans känsla för dialog, en annan styrka är hans förmåga att med träffsäkra iakttagelser och personlig prosa få staden Göteborg att bli en levande och viktig del av berättelsen, och hamna i Kålltorp, på Rymdtorget eller utanför Tingstad Cash ..." Mats Johnson, GP"Åke Edwardson är en rasande skicklig deckarförfattare. Språket är ljuvligt, med ett sorgset tonfall som känns som en vemodig jazzlåt. Tempot växlar, stämningar målas upp och dialogen studsar mellan de utredande poliserna. Samtidigt växer obehaget och känslan av hot när Edwardson skruvar upp spänningen i berättelsen. Så rör sig Erik Winter mellan tomten vid havet, där något hemskt inträffar, mördarjakten i Vasastan och julfirandet med familjen i en lysande slutpunkt på thrillersviten om Winter och hans kollegor i Göteborg."Margaretha Levin Blekastad"Dialogen är mästerlig, liksom slutet. Ja, bättre kan det knappast bli."Liv Beckström, Kommunalarbetaren

Åke Edwardson är född 1953 i Småland. Han delar sin tid mellan Göteborg och en by utanför Sävsjö i Småland och har tidigare arbetat som journalist och universitetslärare. Han debuterade som deckarförfattare 1995 men har även givit ut böcker om skrivande och journalistik. Med Dans med en ängel påbörjade Åke Edwardson sin framgångsrika serie om kriminalkommissarie Erik Winter. Åke Edwardson är en av våra mest lästa författare och hans internationella rykte är stadigt stigande. Hans böcker är översatta till över tjugo språk och har bland annat utkommit i England och USA.

De sex första romanerna om Erik Winter har filmats för SVT och fått miljonpublik och ytterligare filmatiseringar planeras.

Genomresa, en samling berättelser från det småländska höglandet, och romanen Jukebox, som utspelar sig i samma trakter, har fått stort gensvar såväl hos kritiker som hos läsare. Med Samurajsommar (2005) debuterade han för unga läsare och blev också Augustnominerad. Boken fick året därpå en uppföljare i Drakmånad.

2005 utkom Rum nummer 10 och 2006 Vänaste land. Under hösten 2007 utkom den nionde boken om Erik Winter, Nästan död man och dekalogen avslutas hösten 2008 med Den sista vintern.

Utmärkelser:

Svenska Deckarakademins debutantpris (Till allt som varit dött), 1995
Svenska Deckarakademins stora pris för bästa svenska kriminalroman (Dans med en ängel), 1997
Svenska Deckarakademins stora pris för bästa svenska kriminalroman (Himlen är en plats på jorden), 2001
Landsbygdens Författarstipendium (Genomresa), 1999
Nöjesguidens pris för Årets bästa läsning (Genomresa), 1999
SKTF:s pris för Årets författare (Jukebox), 2003
”Din Bok – Vårt Val” Svenska Bokhandelsmedhjälparföreningen (Samurajsommar), 2005

Besök Åkes hemsida

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.