Omslagsbild: Min mamma är en persisk prinsessa

Utgivningsdatum: 2009-05-15
Recensionsdatum: 2009-06-08
ISBN: 978-91-1-301755-6

Min mamma är en persisk prinsessa

En tisdag i juni 1999 ringer telefonen hemma hos Sanna Sjöswärd. För första gången som hon kan minnas hör hon sitt persiska namn, Farzaneh. Kvinnan i luren är hennes biologiska mamma som hon inte har sett på över 20 år ...

"En kristallklar vintermorgon, den 21 november 1977, anlände planet till det okända landet Sverige. Det första jag såg av mitt nya land var en landningsbana som glittrade likt ädelstenar. Jag var fyra år och tre månader, en främling i det främmande landet i den främmande staden och med ett främmande språk. Under tre år hade jag bott på barnhemmet Lejonet och Solen i Teheran. Barnhemmet låg intill den stora bullriga huvudgatan Shahen av Pahlavi Square. Som fyraåring hade jag lärt mig att vika ihop kläderna, bädda min säng och inte spilla. Från barnhemstrappan där jag stod innan vi gav oss iväg minns jag känslan av tyget i den röda vinterjackan med speciella muddar runt handlederna som adoptivföräldrarna hade köpt."

Sanna kommer som adoptivbarn till Sverige, växer upp i en medelklassfamilj på Lidingö, lever ett svenskt liv, men känner sig annorlunda, ibland utanför. Via ett antal livskriser, som bland annat innehåller ett svårt cancerbesked, börjar hon söka sina rötter i Iran. Hon har ett fotografi på sin mamma som hon fått av ett iranskt par som hjälpt henne från Sverige. Hon låter publicera bilden i en iransk tidning tillsammans med uppgifter om var hon själv kan nås.
Efter några månader av tystnad hör hon slutligen den okända rösten i telefonen; mamma och dotter hade åter fått kontakt med varandra ...
Samtalet blir inledningen till ett antal resor till Teheran, till de fattiga förorter där mamman och syskonen bor. Mötet med den annorlunda kulturen blir omtumlande, hon möts av många stränga religiösa tabun.
Svaren på varför hon blivit bortlämnad till barnhemmet river upp många sår och skapar en känsla av att ha blivit bortvald. Samtidigt möts hon av en enorm kärlek från sin nya familj.
Mitt emellan två kulturer försöker Sanna hitta sin egen väg, sin egen identitet som människa.


Mer om författaren
"Årets bästa pocket"
blogg.aftonbladet.se
"oerhört stark läsning"
www.barnboksbloggen.se
"en oerhört gripande men samtidigt rak och osentimental bok" /Skånska Dagbladet "... en oerhört gripande men samtidigt rak och osentimental bok om sin brinnande längtan efter att känna sig hemma någonstans, och efter en mors villkorslösa kärlek. Den ger dessutom en enastående inblick i ett iranskt vardagsliv präglat av fattigdom, kvinnoförtryck, glädje och spontanitet i en högst fascinerande blandning."
Betyg: RRRRR "Boken är fängslande och lättläst."
resume.se
Sanna Sjöswärd tog examen från Nordens fotoskola Biskops-Arnö 2001. Hon började sin karriär som praktikant för Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Sedan dess har hennes fotografier regelbundet publicerats i de flesta av Sveriges största tidningar och tidskrifter och utländska tidningar såsom Le Figaro, The Globe och Helsingin Sanomat.
Hon har vunnit många utmärkelser för sitt arbete, bland annat tre priser på den Svenska Årets Bild, Arbetetsmuseums Dokumentära Fotopris, Konstnärsnämndens arbetsstipendium och Sveriges författarfond. Hon arbetar också med längre bok projekt och utställningar. 2006 släppte hon sin första debutbok och turnerade utställning Rötter/Roots. 2008 släppte hon i samarbete med Svenska Kyrkan boken och turnerade utställningen Du ska bli präst!2007 fick Sanna Hasselbladstiftelsens Grez-sur-Loing-stipendium för att arbeta med Two Faces - ett projekt där hon dokumenterar skillnader och likheter mellan kvinnor i olika länder.
Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.