Omslagsbild: Vrak i Östersjön

Fotograf: Jonas Dahm
Utgivningsdatum: 2008-03-19
Recensionsdatum: 2008-04-07
ISBN: 978-91-518-4975-1

Vrak i Östersjön

förlorade för världen
Ett av de mest spännande outforskade områdena på jordklotet ligger utanför vår egen kust. Området heter Östersjön och där finns rester av uppåt 100 000 vrak från mer än 1 000 år av sjöfart och krig.

Östersjön är unikt på grund av sin låga salthalt, låga syrehalt och frånvaro av skeppsmask, som sammantaget gör att även gamla föremål av trä bevaras. De blir till frusna ögonblick av dramatisk historia, som först nu kan visas så som de ser ut tack vare nya instrument för bottenkartering, modern dykteknik och avancerad fotokonst.
Östersjöns botten är bara fläckvis kartlagd, men just nu pågår en intensiv aktivitet för att kartlägga dess miljö och de spår av mänsklig verksamhet som ligger dolda i djupet. Sonarutrustning och sofistikerade ekolod kan idag identifiera och avbilda mycket små föremål på havets botten. Dykning med blandgas och återandningsaggregat gör det möjligt att dyka till vrak på nära hundra meters djup och fotografera med ljuskänsliga undervattenskameror.
I boken finns elektroniska avbildningar av hela vrak och ett helt unikt fotomaterial från dykningar på fartyg som tidigare varit helt otillgängliga. Bilderna är aldrig tidigare visade eller publicerade och presenteras här.
Boken består av fristående berättelser om några av de mest dramatiska historiska händelser som utspelat sig i Östersjön. Som till exempel andra världskrigets sänkningar av tyska flyktingfartyg, den värsta civila sjökatastrofen med uppåt tjugo tusen människor som offer.
Vrak i Östersjön är frukten av flera års samarbete mellan företagen Deep Sea Productions och Marin Mätteknik (MMT), vars mest spektakulära resultat är upphittandet av den försvunna DC-3:an 2003.

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Vrak i Östersjön "Informativa och spännande texter avslöjar en för mig bitter verklighet under 1900-talets sjöfart i Östersjön. Illustrativa foton tydliggör det texterna eventuellt inte kan förmedla."Skärgårdsbryggan

Björn Hagberg, författare, arkeolog samt researcher och manusskribent för dokumentärfilm. Har skrivit böcker och e-böcker om vrak, andra världskriget, det försvunna signalspaningsplanet DC-3:an och, tillsammans med Martin Widman, Fossiljägarna. Han arbetar med research och manus på produktionsbolaget Deep Sea Productions. Arbetar för tillfället tillsammans med Lasse Berg, författare till Kalahari-trilogin som diskuterar frågor om människans natur, med en ny version av hans böcker specialanpassad för iPad.

Mer om författaren
Photo
Carl Douglas är dykare och historiker. Han medverkar i boken Vrak i Östersjön och är en av männen bakom fyndet av DC-3:an.
Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.