Omslagsbild: Höggradigt jävla excentrisk

Utgivningsdatum: 2011-08-23
Recensionsdatum: 2011-09-07
ISBN: 978-91-1-301033-5

Höggradigt jävla excentrisk

En biografi över Bo Widerberg
Heter en biografi Höggradigt jävla excentrisk och utspelar sig i svensk filmmiljö kan den bara handla om Bo Widerberg. Hans far fick låna pengar för att kunna lösa ut honom och modern från BB och han gick bara nio år i skolan, men han bildade sig själv med hjälp av en glupande aptit på musik, konst, litteratur och film.
Med hjälp av bland annat intervjuer med nära nittio närstående, medarbetare och fiender berättas här hur filmer som Kvarteret Korpen, Elvira Madigan, Mannen på taket och Lust och fägring stor kom till. Bo Widerberg handskades med filmkameror och skådespelare på sätt som aldrig gjorts förut. Biljakt genom Stockholm utan tillstånd, en premiär där de sista rullarna fortfarande ljudlades när de första börjat gå genom projektorn, en film - hans egen - stulen från festivalpalatset i Cannes för omredigering timmarna innan visning - allt kunde hända när Bo filmade.

Hans ovilja att göra någonting på annat sätt in sett eget gjorde att han stämplades som omöjlig. Men åtskilliga medarbetare, och framförallt skådespelare, betraktade honom som den mest insiktsfulle och inspirerande regissör de mött. Han förändrade filmhistorien och vann priser både här och utomlands. Tre av hans filmer Oscarnominerades.

Höggradigt jävla excentrisk är ett porträtt, och ett försök att fånga vad det var som gjorde att många säger att ingen annan lärt dem mer om filmarbete.

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: november 2011
"Den som vill följa stor svensk filmskapare och hans filmer kan få ut mycket av att läsa de drygt 550 sidorna"
allehanda.se
"Ett mycket gediget verk som varje filmintresserad bör läsa" Dalslänningen
"En av årets bästa biografier" ICAkuriren
"Mårten Blomkvists bok är imponerande" Skånska Dagbladet

Mårten Blomkvist skriver sedan länge om film, mest i Dagens Nyheter. Han är även verksam som föreläsare och har varit redaktör för Bonniers Stora Filmguide. Sedan 1977 lever han tillsammans med Bo Widerbergs dotter Nina.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.