Omslagsbild: Matlust

Fotograf: Malin Nuhma
Fotograf: Joel Wåreus
Utgivningsdatum: 2008-10-02
Recensionsdatum: 2008-10-13
ISBN: 978-91-518-5028-3

Matlust

för barn 0-6 år
Redan en nyfödd bebis har koll på vad som är viktigt här i livet – nämligen mat … När barnet läggs på sin mammas mage börjar det på eget initiativ kravla sig upp mot bröstet. Den långa matresan har börjat.
Under bebisens första år händer mycket, inte bara rent utvecklingsmässigt, utan även när det gäller maten. Barnet går från att ammas eller flaskmatas till att via smakportioner och puréer lära sig äta samma mat som resten av familjen.
Det är en spännande resa för både barnet och föräldrarna. Vi Föräldrars Matlust bjuder på de bästa knepen för att övergången från amningen eller flaska till smakportioner ska gå så smidigt som möjligt.
När sedan smakportionerna ska utökas med kött och fisk, och innehålla lite bitar, för att så småningom bli riktiga måltider, kommer nya frågor och funderingar: Kan mitt barn verkligen överleva på det lilla hon äter? Och hon sätter väl inte bitarna i halsen?
Särskilt besvärligt kan det vara om man har en liten matvägrare hemma, som kanske bara vill äta pannkakor. Hur ensidig får kosten vara? Det är lätt att känna sig som en dålig förälder – helt i onödan – det är inte alls ovanligt att barn i perioder snöar in på ett visst livsmedel. Författarnas inställning är att man gott kan släppa sin matångest, om man har en sådan.
Matlust tar också upp hur man kan tänka kring olika hälsolarm, som att socker, enligt somliga, är rena giftet eller att rött kött och grillkorv sägs kunna ge cancer. (Tänk på alla vuxna som nästan är uppfödda på grillkorv… )
I boken finns också kapitel om hur barnets smak utvecklas, om att laga egen barnmat, runda barn, allergier med mera.
Dessutom serverar Matlust ett trettiotal enkla och goda recept på allt från puréer till familjemiddagar samt allergivänlig mat.
Boken är faktagranskad av experter och innehåller den senaste forskningen kring barn och mat.
Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

"Matlust är den mest heltäckande boken av de tre." "Matlust är den mest heltäckande boken av de tre. På de 250 sidorna hinner författaren avhandla en hel del - här finns kapitel om amning, om smakens utveckling, om att laga egen barnmat, om allergier, om om runda barn, om matmyter och om näringslära. /.../ Om man letar efter en heltäckande faktabaserad bok om mat för barn känns den här som det bästa alternativet."Bokunge jämför böcker om mat för barn
www.bokunge.se
"den mest kompletta bok om mat för barn som jag har sett" "Jag gillar verkligen den här boken. Det är en fullspäckad faktabok där man kan läsa ett avsnitt i taget och man kan också använda den som uppslagsbok när man har något man funderar över. Dessutom finns det gott om konkreta tips och råd att återkomma till under barnets första sex år. Recepten är goda, enkla att tillaga och även allergianpassade. Själv lagade jag linsgryta häromdagen och den uppskattades av alla i familjen. Det här är en bok jag rekommenderar för alla barnfamiljer."Barnboksbloggen
blogg.alltombarn.se
Photo

Mia Coull har arbetat som reporter på Vi Föräldrar. Hon har tidigare skrivit böckerna Syskon (2004), Vi ska ha barn (2007), Matlust (i samarbete med barndietisten Sara Ask, 2008) och Graviditetshandboken (tillsammans med barnmorskan Christina Wahlström, 2009).

Sedan 2012 är Mia Coull även medförfattare det svenska standardverket Stora boken om barn.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.