Omslagsbild: Is och vatten, vatten och is

Utgivningsdatum: 2008-09-03
Recensionsdatum: 2008-09-22
ISBN: 978-91-1-301836-2

Is och vatten, vatten och is

Ingen har utforskat syskon- och tvillingmotiv med sådan fantasi och sådan intensitet som Majgull Axelsson. I Aprilhäxan ruvar den utstötta, institutionaliserade Desirée på hämnd på sina fostersystrar. I Den jag aldrig var lever huvudpersonen MaryMarie två separata liv, som speglas i varandra som vore hon sin egen syster. Och i Is och vatten, vatten och is skildras en tärande rivalitet mellan två tvillingsystrar.

Inez och Elsie blir tidigt faderlösa och växer upp i Landskrona. De, som alltid varit som en gemensam hemlighet, glider alltmer isär under tonåren, och när Elsie blir med barn är brytningen ett faktum. Elsie föder en son, Björn, och ger sig ut till sjöss. Inez blir kvar hemma, föder dottern Susanne och tar också hand om Björn. När Björn växer upp blir han popstjärna, eftertraktad och ensam. Och precis som Inez lever i skuggan av sin syster Elsie, lever hennes dotter Susanne i skuggan av sin berömde kusin. Tills något händer. Något som förändrar allt.

Romanens nu är en urladdning av alla de konflikter som grott kring systrarna och deras barn.
Susanne, som blivit deckarförfattare, är gäst på ett polarforskningsfartyg, och upplever på denna instängda yta ett hot som skulle ha kunnat utspela sig i en av hennes egna böcker, från någon som verkar hata henne och hennes kusin Björn lika mycket. Hoten dyker upp regelbundet och anonymt.

Is och vatten, vatten och is är en roman om en föräldralöshet som går i arv och om hur den som står allra närmast kan bli den mest främmande.

Läs ett utdrag ur boken

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2009
119 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Gunnel Fred
Utgiven: november 2008

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Is och vatten, vatten och is "I detta arvsdrama vävs miljön elegant in på ett polarforskningsfartyg och det är 'inte längre fritt att fatta vilket beslut som helst.' Det blir riktigt ruggigt - Axelsson är Sveriges Joyce Carol Oates - när vissa inser att de inte kan komma tillbaka till platsen som egentligen aldrig fanns." Stig Hansén, M-magasin "Detta är en både sorglig och varm roman som jag snabbt sugs in i och får svårt att släppa. Den handlar om tomheten som drabbar dem vilka lever genom andras blickar – temat är vår tids narcissism, och hur hungern efter bekräftelse urholkar själen." Torbjörn Elensky, Tidningen Vi "Jag tycker att Majgull Axelsson är en av den svenska samtida litteraturens skarpaste skildrare av vardagsmänniskorna, familjerna, klasserna och deras samspel. /.../ Karaktärer, rörelser vid ett köksbord, våldsamma känslor i vilande och skarpa lägen - här finns den där nästan hätska realismen som jag verkligen gillar." Malin Ullgren, DN "Det är en varm roman som Majgull Axelsson skrivit. Sorglig också. En roman av den sorten som man inte gärna lägger ifrån sig. Majgull Axelsson förklarar inte sina personer och deras handlingar, det finns inga pekpinnar. Men hon förstår dem. Hon har en helt unik berättarkonst och det gör att man tar hennes människor - på gott och ont - absolut till sitt hjärta!" Yvonne Gröning, Dala-Demokraten "Majgull Axelsson gömmer sig inte, Majgull Axelsson lovar att leverera. Och hon levererar verkligen, på ett sätt som får mig att känna mig som en buggnadsinspektör som går runt och bockar av protokollet: check, check, check hela tiden med en djup respekt för yrkeskunnandet och bygget." Jesper Högström, GT 

Majgull Axelsson är journalist och författare. Född i Landskrona men uppväxt i Nässjö. Som journalist har hon huvudsakligen ägnat sig åt handelspolitik och arbetsmarknad.

Majgull Axelsson har skrivit flera dokumentära böcker om tredje världen. Den första var Våra minsta bröder (1986), en bok som beskriver vår tids barnarbete. Tre år senare utkom Rosario är död, en dokumentärroman som skildrar barnprostitutionen i Filippinerna, och 1991 kom reportageboken om gatubarnen i Latinamerika, Dom dödar oss.

1994 begick hon sin mycket uppmärksammade skönlitterära debut med romanen Långt borta från Nifelheim. Hennes stora genombrott kom 1997 med Aprilhäxan som belönades med Augustpriset. Bland hennes övriga titlar hittar man SlumpvandringDen jag aldrig var (utgivna på Prisma) och Is och vatten, vatten och is (utgiven av Norstedts). Hennes första roman på Brombergs var Moderspassion. Efter den följde Jag heter inte Miriam som blev en stor succé, och sedan Ditt liv och mitt som även den fick ett varmt mottagande.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.