Omslagsbild: Ljusrepubliken

Utgivningsdatum: 2008-10-02
Recensionsdatum: 2008-10-20
ISBN: 978-91-1-301870-6

Ljusrepubliken

I David Uppgrens första diktsamling frammanas en prosalyrisk berättelse om en förälskad ung man i Rom. Han står inför en hotfull tröstlöshet men lockas samtidigt av ljuset som kommunicerbart språk.

Ljusrepubliken blir sin egen cirkelrörelse - födelse-död-födelse-upprepning - och uppluckrar gränserna mellan staden och de människor som bebor den. Sakta rör vi oss från skymning till gryning, från det mekaniska till det organiska.

David Uppgren är en mångsysslare inom litteratur. Han har bland annat drivit ett förlag och en litteraturtidskrift. Ljusrepubliken är hans debut.

Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

Pressröster om Ljusrepubliken "Som en massivt framvällande lavaström glider David Uppgrens debutdiktsamling över boksidorna. Halvt glödande, halvt förkolnad i en postromantisk mix av apokalyptisk science fiction-noir och reflekterande förortsdikt." Anna Hallberg, DN "Den som däremot lyckas spela både på bild- och ljudinstrumentet samtidigt är David Uppgren. Hans debut Ljusrepubliken utspelar sig i ett "ljudsken" - det är ett språk med vackert sammanflätade vokaler i ett regelbundet, ibland hexameterlikt rytmiskt mönster (...) Läser man högt uppstår en bruten ljudmatta på vilken Uppgren ritar upp en stad, ibland Rom taget ur någon av 60-talets auteur-filmer. /.../ De bästa delarna av Ljusrepubliken är visionära - de uppenbarar ett dekadent ruttnande, underskönt universum, där staden speglas i kroppen och kroppen speglas i språket, tiden är upphävd eller tämjd, och man andas med textens rytmiskt lagrade bilder. Uppgrens debut bekräftar att någonting håller på att svänga i vårt sätt att tänka poesi." Daniela Floman, SvD " ... David Uppgren framträder som en helt självständig och färdig författare, och det är inte en överdrift att påstå att jag med spänning väntar på att få ta del av hans nästkommande projekt." Kristian Lundberg, Norrköpings Tidningar "David Uppgren skriver bildrikt, språket och formen är i allt sitt utlevande stadigt, har en auktoritet som oftast håller. Någon gång kan det svaja till i en osäkerhet eller i att en formulering hotar slå över i pose men det är smånoteringar i kanten. Det som dröjer kvar är skönhet och en sorgset intensiv gestaltning av längtan efter tillhörighet: man betraktar jorden från ett flygplan, med sina ljusklungor och / upplysta motorvägar och förstår plötsligt att allting återspeglar, att / alla kroppar associerar till varandra. Jorden om natten efterliknar / rymden, nebulosorna." Aftonbladet

David Stenbeck (fd Uppgren), född 1978, är en mångsysslare inom litteratur. Han har bland annat drivit ett förlag och en litteraturtidskrift. Ljusrepubliken är hans debut.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.