Omslagsbild: Tidlösa mönster

Utgivningsdatum: 2009-09-18
Recensionsdatum: 2009-10-05
ISBN: 978-91-1-302351-9

Tidlösa mönster

Textilkonst från 1950-talet
En nostalgiväckande mönsterkollektion och presentation av de tolv designers som skapade mönster för utställningen "Signerad textil" på NK:s textilkammare 1954. Boken innehåller även andra utvalda 1950-talsmönster av Astrid Sampe, Viola Gråsten, Stig Lindberg, Sven Markelius m.fl.

Designern Astrid Sampe (1909-2002), en nydanare inom svensk textilkonst, ledde NK:s textilkammare 1936-1971. Hon valde ut de namnkunniga konstnärer, arkitekter och textilformgivare som skulle delta i den legendariska kollektionen, som idag fortfarande är lika aktuell. Elever på landets textilutbildningar har på nytt 1950-talets nyskapande mönster som förebilder, vilket avspeglas på utställningar och i designbutiker.
När Astrid Sampes kollektioner lanserades var skillnaden påtaglig vid jämförelse med de mer lågmälda tygmönstren på 1940-talet - både inredningstextilier och modetextilier väckte stor uppmärksamhet med ett nytt formspråk och annorlunda färgsammanställningar. Textilkonstnären Astrid Sampe stod för nytänkande och med fast hand ledde hon verksamheten där hon själv och ett flertal av den tidens mest kända konstnärer skapade tidlösa mönster.
Dessa var arkitekterna Alvar Aalto och Sven Markelius, bildkonstnärerna Olle Baertling, Olle Bonniér, Stellan Mörner och Karl Axel Pehrson, reklammännen Anders Beckman och Olle Eksell, textilkonstnären Viola Gråsten, nobelpristagaren The Svedberg och keramikern Stig Lindberg. Tillsammans producerade de 21 olika mönster, som trycktes på Ljungbergs textiltryckeri i Floda. Mästertryckaren Erik Ljungberg översatte med unik känslighet konstnärernas arbete till högkvalitativa textiltryck. Tygerna trycks fortfarande och säljs av Ljungbergs textiltryckeri till landets designinriktade butiker.
Omslagets mönster ”Pythagoras”, som bygger på Pythagoras sats, tog arkitekten Sven Markelius många månader att experimentera fram. Erik Ljungberg gjorde oändligt med provtryck på tät bomullssammet innan perfektionisten Markelius till slut godkände trycket.

Mer om författaren
CAP&DESIGN har spanat in nya böcker om design "Via kollektionen, som kom i nytryck 2004, ger Gisela Eronn en utmärkt introduktion till några av 1900-­talets formgiganter och de nätverk som ledde in funktionalismen i de svenska hemmen."
capdesign.idg.se
"Makalös mönstermix" "Boken är fylld av vackra textilbilder från 1930 till ca 1970, och berättelser om kända svenska formgivare som Astrid Sampe, Alvar Aalto, Viola Gråsten, Stig Lindberg, Sven Markelius m fl."Allers
"en utmärkt introduktion" "en utmärkt introduktion till några av 1900-talets formgiganter och de nätverk som ledde in funktionalismen i den svenska hemmen."CAP & Design
"en guldgruva" "I boken får man ta del av mönster, skisser och massor av fakta. Boken känns välskriven, genomarbetad och mycket inspirerande."
bokmamman.blogspot.com

Gisela Eronn är frilansjournalist och har i tre mycket framgångsrika böcker skildrat svenska formgivare.

Till den första boken hade hon under lång tid arbetat med att kartlägga Stig Lindbergs liv och verk genom böcker, tidskrifter, samtida skildringar och intervjuer med hans barn, kollegor och vänner. Hon samlade det stora materialet, inte minst med hjälp av arkivet på Gustavsbergs museum, till en lättläst och mycket intressant skildring av en enastående tusenkonstnär. Boken, Tusenkonstnären Stig Lindberg, utkom första gången 2003. Den rosades av en enig kritikerkår och har sedan tryckts till flera gånger.

År 2005 utkom hon med boken om en av landets mest folkkära keramiker, Lisa Larson. När boken utkom var det dessutom 50 år sedan Lisa Larson kom till Gustavsbergs porslinsfabrik, handplockad av fabrikens konstnärlige ledare, Stig Lindberg.
År 2006 utkom hennes bok om Wilhelm Kåge - målaren och grafikern som 1917 anställdes vid Gustavsbergs porslinsfabrik och blev dess konstnärliga ledare i över trettio år.

Tidlösa mönster – textilkonst från 1950-talet (2009) är en nostalgiväckande mönsterkollektion och presentation av de tolv designers som skapade mönster för utställningen "Signerad textil" på NK:s textilkammare 1954.
Boken innehåller även andra utvalda 1950-talsmönster av Astrid Sampe, Viola Gråsten, Stig Lindberg, Sven Markelius m.fl.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.