Omslagsbild: Ruth Maiers dagbok

Översättare: Staffan Söderblom
Redaktör: Jan Erik Vold
Utgivningsdatum: 2009-05-05
Recensionsdatum: 2009-05-11
ISBN: 978-91-1-301950-5

Ruth Maiers dagbok

Ett judiskt kvinnoöde

"Det finns två slags människor som skriver dagbok. De som gör det av ett inre tvång, och de som gör det för att de har en förhoppning om att bli berömda. Ibland tillhör jag de förstanämnda, ibland de senare."

Ruth Maier föddes i Wien 1920 och dog i gaskammaren i Auschwitz 1 december 1942. Mellan 1939 och 1942 bodde hon i Oslo. 1940 träffar hon Gunvor Hofmo, en av Norges unga moderna lyriker. De får ett par års vänskap och samlevnad, och när Ruth allt mer sjunker ned i depression, är det vänskapen med Gunvor som håller henne vid liv.

"När Gunvor inte finns här är det något som saknas inom mig. Först när hon dyker upp, någonstans på avstånd, och är inom synhåll för mig, kan jag lättat sucka: Där är hon."

Berättelsen utspelar sig mot en bakgrund av förföljelser och krig, men det är inte en bok om nazismen eller om deportationerna, utan om ett kort men fullödigt liv. Det är en stor förlust att denna unga, oerhört begåvade människas liv tog slut så tidigt. Ruth Maier hade mycket troligt blivit författare om hon hade fått leva. Genom Jan Erik Volds försorg får eftervärlden nu ändå läsa denna mycket litterära dagbok. Detta är den dröm hon vårdade så ömt - Ruth Maier har till slut blivit författare.

Ruths liv och dagböcker får ett abrupt slut. Den 26 november 1942 skickar Tyskland fartyget Donau för att hämta cirka 500 norska judar och föra dem till koncentrationsläger. Av dessa dödades 346 direkt vid ankomsten till Auschwitz. De sista orden innan vi förlorar henne ur sikte är det brev hon på fartyget skriver till Gunvor Hofmo:

"Jag tror det är lika bra att det har kommit till detta. Varför ska inte vi lida när det finns så mycket lidande? Bekymra dig inte om mig. Jag kanske inte ville byta med dig."

Jan Erik Vold är en av Norges mest framstående poet och litteraturforskare. När han gick igenom Gunvor Hofmos kvarlåtenskap hittade han av en slump Ruth Maiers dagböcker.


 

Mer om författaren
59 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2019
139 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2019
123 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Ellen Jelinek
Uppläsare: Ludvig Josephson
Utgiven: juli 2019

SENASTE RECENSIONERNA

"Den litterära talangen är tydlig" "Ruth Maiers, vars dagböcker löper från 1933 till 1942, framstår som intensiv och känslomässig. Hon skriver med en osentimental humor. Den litterära talangen är tydlig. Vardagliga reflektioner blandas med dikter och kortprosa. Hennes iakttagelseförmåga är skarp och mognaden djup."Louise Djurberg
www.expo.se
Pressröster om Ruth Maiers dagbok "Poeten Jan Erik Vold har sammanställt texterna till en gripande skildring av en splittrad familj, av ny gemenskap, rädsla och ensamhet under trycket av kriget och den nazistiska Förintelsen." Kaj Schueler, Svenska Dagbladet "Jag tänker att Ruth Maiers dagböcker på sätt och vis är det mest autentiska jag läst, att de framstår som fullkomligt sanna i sitt oredigerade tillstånd. Och samtidigt är de ett enastående verk av fiktion, mer spretiga och innehållsrika än litteratur i vanliga fall tillåts vara, just tack vare sin dagboksform. Jag tänker inte att Ruth Maier med största sannolikhet blivit författare om hon fått leva , som förlaget skriver på baksidan av boken. Utan att hon i sina dagböcker faktiskt är det." Athena Farrokhzad, Aftonbladet "Maiers mogenhet imponerar. Hennes intellekt är knivskarpt; dagbokstexterna är fint utmejslade, inte sällan vassa: ”Förr i tiden trodde männi­skor på onda andar, på höga herrar. I dag tror de på rasen.” /.../ Djupast intryck gör dock reflektionerna över ensamheten som existensvillkor. Det är i Maiers förtvivlan som vidden av vår intolerans och bristande empati kan anas." Alexandra Borg (doktorand i litteraturvetenskap vid Uppsala universitet), Svenska Dagbladet "Från Österrike och Norge kommer den tredje dagboken, litterärt sett kanske den märkvärdigaste. /.../ Den norske poeten Jan Erik Vold har sammanställt urvalet av hennes dagböcker och med det skapat en gripande och stark berättelse om ett enskilt människoöde." Thomas Nydahl, Kristianstadsbladet "Texterna är inga vanliga ungflicksanteckningar. De är litteratur. Livfullt, engagerat och genomskådande skriver denna uppenbarligen superbegåvade unga människa om sig själv och en värld i gungning." Blekinge Läns Tidning

NYHETER

”En av den nordiska diktkonstens absolut främsta”

Gunvor Hofmos Jag glömmer ingen handlar om sorg och krigets lidanden – och kärleken till Ruth Maier, som dog i koncentrationslägren.

Foto: Gyldendal
Se fler nyheter

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.