Omslagsbild: Sveriges historia: 600-1350

Utgivningsdatum: 2009-09-22
Recensionsdatum: 2009-10-05
ISBN: 978-91-1-302377-9

Sveriges historia: 600-1350

Det här är historien om hur Sverige grundades under en 750 år lång process som inleddes på 600-talet. Då bestod landet av självstyrande bygder och landskap som på 1100-talet enades under en kung. Riket stärktes sedan under Birger Jarl och hans söner.

Den röda tråden i andra volymen av Sveriges historia är det svenska rikets uppkomst. När boken börjar, år 600, finns inte ens en tillstymmelse till riksorganisation. Det område som motsvarar dagens Sverige består av självstyrande bygder med sinsemellan mycket stora ekonomiska och sociala skillnader. När boken slutar, omkring 1350, har allt förändrats; den gamla bygdemakten har fått vika för en expansiv riksmakt med kung, drottning och råd. Under ledning av Birger Jarl och hans familj har det svenska politiska systemet formats till en medeltida monarki med kyrka, frälse, städer, kungamakt och allmoge.

Historien om hur riket skapades är berättelsen om hur ett flertal företeelser från den europeiska kontinenten och Brittiska öarna fördes in i landet och började prägla kulturen, ibland med fredliga medel, ibland med våld. Till det nya hörde så skilda element som kristendomen, skatteväsendet, riddarväsendet, stads- och befästningsbyggandet, myntväsendet och den kontinentala jordbruksteknologin. Mötet mellan allt det nya och allt det gamla var inte sällan dramatisk och blodig, och det är inte märkligt att epoken i efterhand har blivit föremål för omfattande mytbildning. I synnerhet seklerna mellan 800 och 1100 - vikingatiden - har omgetts av ett närmast romantiskt skimmer som har försvårat för oss att inse hur stora och djupgående förändringarna var.
Detta är historien om de bönder, präster, änkor, krigare, handelsmän och invandrare som byggde upp riket, som gav Sverige en riksidentitet som ännu består.

Under våren 2010 inviger Historiska museet en utställning om Sveriges historia som tar sin början i 1000-talet. utställningen beräknas pågå i cirka fem år och är nära knuten till bokverket. 
Besök museets projektblogg om utställningen.

Mer om författaren
"kunnigt, naturligtvis, men också elegant och ibland rentav humoristiskt" "Welinder och Harrison gör det dessutom med den äran – kunnigt, naturligtvis, men också elegant och ibland rentav humoristiskt. Welinder berättar dessutom om senare årtiondens inomarkeologiska diskussioner, vilket i sig är en kulturgärning."Daniel Braw, historiker
www.popularhistoria.se
Se programmen på tv4 play, läs chatten med Dick Harrison och mycket mer!
www.tv4.se
"Som en översikt för svensk medeltid är det en självklar läsning."
bokbloggen.com
"glöm inte bort att slå in Welinder och Harrison i årets hårda paket!" "Som läsare väntar man nu bara på nästa volym av Sveriges historia. Det är roligt när historien utmanas med nya frågor och nya svar. Riktigt roligt. Lite som julafton. Alltså: glöm inte bort att slå in Welinder och Harrison i årets hårda paket!"Christer Hugo
www.smp.se

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet. Han erhöll Cliopriset 1996 och fick Augustpriset i fackboksklassen för sin bok Stora döden 2000. År 2001 tilldelades han Hertig Karls pris, Sveriges största historikerpris.

Ur hans omfattande produktion kan även nämnas Krigarnas och helgonens tid (1999), I skuggan av Cathay, Jarlens sekel (2002) och Tankar om historia (2003). År 2005 utkom boken, Förrädaren, skökan och självmördaren som behandlar fyra gestalter i Nya testamentet: Judas Iskariot, Maria Magdalena, Pontius Pilatus och Josef av Arimataia.

Dick Harrison är huvudredaktör för Norstedts storsatsning Sveriges historia.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.