Omslagsbild: Lycka är ett Sommarskepp

Fotograf: Gunnel Carlsson
Utgivningsdatum: 2009-08-06
Recensionsdatum: 2009-08-24
ISBN: 978-91-1-302331-1

Lycka är ett Sommarskepp

Ketch Siris äventyr i Västerled
Per och Lisa seglar sin ketch, Siri, på Nordsjön, Nordatlanten och Irländska sjön. De söker nutida dyrbarheter; tystnad, obruten tid, ren luft och klara vatten.

De samtalar med yrkesfiskare som säljer nattens fångst: hummer, krabba, torsk och plattfisk. De träffar vänner längs kusterna och lever det goda livet i ostörda naturhamnar där sälar, får och grisslor är deras enda sällskap.
Per och Lisa träffades på sensommaren för tio år sedan på fjällstationen StorErikvollen i Sylarna. Sedan dess lever de tillsammans och söker förverkliga sina drömmar.
De skaffade stålketchen Siri, utrustade henne med vinröda segel och seglar varje sommar på nomaders vis ut över Nordsjön. De återvänder till hemmahamnen i Torekov när rönnbären glöder. De får vänner på Fair Isle, i Oban på Inre Hebriderna och i Cork på Irlands sydkust. De dörjar makrill vid Lindesnäs, Norges Sydkap, och äter stor torsk på Färöarna. De lever det goda livet ombord, Lisa bakar medan Per snackar med gubbarna i hamnen. Väl till sjöss navigerar Lisa och de står båda till rors. De undviker hårt väder men rider ut höstkulingarna på Skagerack. Växellådan på maskinen tappar smörjoljan mitt på Nordsjön, de kastas omkull av monstervågor utanför Jyllands sandiga västkust, rodret slutar fungera vid Lilla Varholmen, Per samtalar med delfiner en stormig natt. Åter i hamn fortsätter det goda livet, Lisa fotograferar och stickar, Per läser och skriver, kaminen sprider värme och fotogenlampan lyser.
Traditionen säger att när sälarna sjunger för brudparet bringar det lycka. Per och Lisa gifter sig på Fair Isle en julidag och öns hela befolkning kommer på mottagningen i hamnen. Lisas sillburkar och knäckebröd förvandlas genom mirakel och öbornas medförda pajer till en strålande måltid i det tillfälliga solskenet. Och sälarna sjunger för de nygifta på skären utanför North Haven.
På ketch Siri känner Per och Lisa att "Lycka är ett Sommarskepp".
Mer om författaren

Per Holmlöv söker uppnå visdom och vitalitet, något som han strävar efter genom segling i kalla vatten, jakt, löpning och genom att krama sina barnbarn. Han är yrkesverksam som internationell managementkonsult och bor med sin Lisa och hundarna Gaia och Tara i Viggbyholm.

Röster om Per Holmlöv:

"'Skitväder', skriver Per Holmlöv. Kuling, regn och dålig sikt. Varför, har jag stundtals frågat mig, seglar man till kalla Färöarna, Shetland och Orkney. Man kan ju lika gärna segla till varma Frankrike och Spanien. Efter att ha läst Per Holmlövs bok har jag fått ett helt acceptabelt svar:
'Tystnaden, obruten tid, ren luft, klart vatten.' 
Ketch Siri är ett lyckligt skepp och Per Holmlöv är en ovanligt läsvärd långseglare. Kunnigt väver han korta kapitel där egna upplevelser och kända författares reflektioner bildar en njutbar och lärorik text."
Erling Matz, författare och tidigare chefredaktör på båttidningen På Kryss. Seglar Swede 55:an Elisa.

"Lycka är ett sommarskepp är en annorlunda bok om seglingar i 'kalla' vatten. Per och Lisa seglar sin stålketch Siri över Nordsjön till Färöarna, Hebriderna, Orkneyöarna, Skottland och Irland under ett antal somrar. Siri, som jag kände från förra ägaren, hade blivit en mysig båt med riktig hemkänsla när vi träffades på Christiansö 2004. Det är Per som håller i pennan men Lisa är hela tiden närvarande, att Per högaktar henne genomlyser boken och ger läsaren en härlig känsla. De seglar långsamt och säkert, försöker undvika hårt väder och lyckas för det mesta, även om tillbud sker som det ofta gör på havet. De blir lätt vänner med andra långseglare och lokalbefolkning. Boken är lättläst, behaglig och klart läsvärd."
Lars Hässler, författare, världsomseglare och skeppare på S/Y Jennifer

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.