Omslagsbild: Vid nytt roder

Utgivningsdatum: 2010-02-08
ISBN: 978-91-1-303029-6

Vid nytt roder

Med Yaghan till Antarktis, Patagonien och Söderhavet

Arne och Heléne Mårtensson har arbetat länge inom bankvärlden på höga poster. Arne var ordförande i Handelsbanken och hade flera styrelseuppdrag av dignitet, när de bestämde sig för att satsa på drömmen att segla jorden runt.

Rutten de valde följer i kölvattnet på James Cook, under hans första resa, den som gick västerut runt jorden i de ostliga passadvindarna runt ekvatorn. Cook rundade Kap Horn och kom in i västvindarna (utan motor får man ju följa vindarna!), medan Arne och Heléne fortsätter ända ned till det farliga men vackra Antarktis och upp längs Chiles kust i den patagoniska skärgården.
Deras båt Yaghan är en 62-fots Hallberg-Rassy, utrustad med de senaste instrumenten och hjälpmedlen, allt som kan underlätta en segling i dessa relativt ensliga farvatten. Motorn är på 237 hästkrafter och båten kan göra 8 knop i motvind. Tankarna rymmer 2 400 liter bränsle som räcker cirka 1 500 sjömil.
Yaghan har också en fast installerad dator för program som visar båtens framfart och genererar väderrapporter. Seabookdatorn har två hårddiskar som speglas, så att datorn fungerar även om en disk havererar. I princip all viktig navigeringsutrustning är dubblerad för att man ska kunna klara sig även när hjälp är långt borta.
Hur man utrustar sin båt för en extrem jordenruntsegling, hur man gör en riktig väder- och ruttanalys, om de fantastiska naturupplevelserna och framför allt om valet att välja en annan verklighet än finansvärlden, berättar Arne och Heléne i boken Vid nytt roder.

146 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: november 2010

SENASTE RECENSIONERNA

Arne Mårtensson i Dagens Nyheter "Han var 55 år och en av topparna i det svenska näringslivet. Men en dag hoppade han av och gav sig ut på en segling jorden runt. ”Jag kände att jag ville bli sedd för den jag är – inte för det som stod på visitkortet”, säger Arne Mårtensson."Artikel av Thomas Lerner
www.dn.se
Båtliv recenserar Vid nytt roder "En lärorik sjöresa blev det för mig hemma i läsfåtöljen."Båtliv

Arne Mårtensson växte upp i en skeppshandel i Vänersborg och började segla i sexårsåldern och sedan kappsegla i GKSS regi.

Arne tog civilekonomexamen på Handelshögskolan i Stockholm och blev anställd på Handelsbanken. Som trettioåttaåring blev Arne Mårtensson utnämnd till bankens VD. Han blev Handelsbanken trogen i mer än trettio år, varav halva tiden som VD/styrelseordförande. Samtidigt satt han också i styrelsen för sex andra av Sveriges allra största företag.

Under tiden som VD fortsatte Arne att kappsegla med sin Albin Stratus och deltog varje år i Gotland Runt.

Arne Mårtensson är hedersdoktor på Handelshögskolan och hedersordförande i Handelsbanken. På fritiden är han maratonlöpare med tjugofem genomförda lopp i Stockholm, Berlin och New York.

Mer om författaren

Heléne har civilekonomexamen från Handelshögskolan i Göteborg. Under sjuttiotalet arbetade Heléne som ekonomichef inom Bonnierföretagen innan hon med familj flyttade till Aten i Grekland. När de återvände till Stockholm började Heléne arbeta vid utlandsavdelningen på Handelsbanken och senare inom regionbanksledningen i Stockholm som administrativ chef. Därefter har Heléne arbetat flera år inom affärsutvecklingsområdet på försäkringssidan i Handelsbanken.

Löpning, skidåkning, ridning och golfspel har varit Helénes fritidsintressen genom åren. Löpträningen har givit utdelning i form av 1 Tjejmilen, 2 Stockholmsloppet och totalt 18 maratonlopp i Stockholm, Berlin och New York.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.