Omslagsbild: Den kapitalistiska välfärdsstaten

Utgivningsdatum: 2008-04-01
ISBN: 978-91-7568-071-2

Den kapitalistiska välfärdsstaten

- om den svenska modellens historia och framtid

Hur kunde Sverige gå från att vara ett av Europas fattigaste länder till att bli ett av världens rikaste? Hur var det möjligt att samtidigt bli ett av världens mest jämlika länder?


Den Kapitalistiska Välfärdsstaten utgår från ny forskning om institutioners roll för ekonomisk utveckling för att bättre förstå de svenska framgångarna. Här visas också att 1990-talets omfattande reformer i marknadsliberal riktning genomfördes i stor politisk enighet.

Mer om författaren

Andreas Bergh, bosatt i Malmö och Stockholm, disputerade i nationalekonomi 2003 vid Lunds universitet på en avhandling om den svenska välfärdsstaten. Han var gästforskare vid Harvard våren 2004, och arbetar numera som föreläsare på nationalekonomiska institutionen vid Lunds universitet och välfärdsforskare vid Ratio i Stockholm.

Andreas har publicerat sig i välrenommerade vetenskapliga tidskrifter såsom European Economic Review, European Sociological Review, Political Studies och Social Science Quarterly.

På Norstedts har han gett ut boken Den kapitalistiska välfärdsstaten (2009), och på internationellt förlag finns Institutional Competition (Edward Elgar, 2008). Bland Andreas tidigare bokutgivning märks titlar som Jämlikhet (Timbro, 2001) och Myten om det liberala Sverige (Ekerlids, 1999).

Andreas undervisar främst i mikroekonomi, offentlig ekonomi och institutionell ekonomi. Han deltar flitigt i samhällsdebatten, dels genom sin blogg, www.andreasbergh.se, men har också medverkat i exempelvis Ekonomiklubben i AxessTV och skriver regelbundet krönikor i dagspressen, däribland Upsala Nya Tidning, Västerbottenskuriren och Sundsvalls Tidning.
Andreas har tidigare arbetat som forskningssekreterare på Riksförsäkringsverket (nuvarande Försäkringskassans huvudkontor) och som ledarskribent på bland annat Göteborgs-Posten och Upsala Nya Tidning.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.