Omslagsbild: Svensk utvecklingskraft

Utgivningsdatum: 2006-06-22
ISBN: 978-91-7568-066-8

Svensk utvecklingskraft

Utvecklingskraft är något annat än konkurrenskraft, som kan ha sitt ursprung i förändrade prisrelationer, t.ex. devalveringar. God utvecklingskraft förenar konkurrenskraft med höga löner och vinster.

I antologin Svensk utvecklingskraft tillämpas begreppet i en analys av dagens ekonomi. Central är slutsatsen att det låga nyföretagandet och den höga åldern på de största företagen indikerar bristande utvecklingskraft.
Dan Johansson är docent i nationalekonomi och vice vd för Ratio - Näringslivets forskningsinstitut.
Mer om författaren

Nils Karlson är institutionell ekonom och statsvetare, docent vid Uppsala universitet, samt VD för forskningsinstitutet Ratio.

De senaste åren har hans främsta forskningsområde varit lönebildning och arbetsmarknadsmodeller i Sverige och internationellt. Han har under många år forskat om samspelet mellan politik och marknader i den moderna välfärdsstaten. Han har lett ett flertal forskningsprojekt om bl.a. demokrati och grundlagsfrågor; svensk tillväxt och utvecklingskraft; marknad och moral; institutionell konkurrens; och staten och arbetsmarknaden.
Han har totalt publicerat och redigerat 20 böcker och ett stort antal artiklar och bokkapitel. Han har tidigare varit rektor för Cityuniversitetet och har även bred erfarenhet från media och regeringskansli. Medlem av bl.a. Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och Mont Pelerin Society.

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.