Omslagsbild: Hollywood: Guldåldern

Utgivningsdatum: 2010-08-05
Recensionsdatum: 2010-08-25
ISBN: 978-91-1-302052-5

Hollywood: Guldåldern

Det handlar om den amerikanska filmens huvudstad och dess gyllene år decennierna kring 1929, året då börsen kraschade på Wall Street, talfilmen tog över från stumfilmen och författaren till denna bok föddes till ett liv som filmälskare.

Arbetet med Hollywood påbörjades 2005. Från början tänkt som en självbiografisk återblick på ungdomens filmer och dess hjältar och hjältinnor växte projektet först till en undersökning om den tidiga amerikanska filmens andra akt efter stumfilmens död och passagen genom ljudvallen. Sedan till en berättande historia - utan akademiska förtecken - om en lysande epok som bländade den tidens biobesökare och som nu, för nya generationer, kan upplevas på elektroniska skärmar i våra hem, genom tv, video och dvd.
En lysande epok med ett lysande följe - från Chaplin till Marilyn Monroe, från Erich von Stroheim till Billy Wilder, från Victor Sjöström till Garbo och Ingrid Bergman, från Buster Keaton till Bröderna Marx och Helan och Halvan och så vidare.
Omgiven av alla de filmer han berättar om ser Lasse Bergström i denna för svenska förhållanden unika och rikt illustrerade bok den amerikanska filmens guldålder i ett nutida och förklarat ljus.

Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

"så här i juletid skulle den lysa upp varje filmälskares julklappshög" "Det är en vacker bok detta, såväl exteriört som bildmässigt med så gott som varje uppslag illustrerat med filmfoton. Stilmässigt löper den flyhänt och med referenser till det egna yrket, för att kronologiskt bestämma detta väldiga material."
www.bt.se
"Guldgruva för filmintresserade" /Smålands-Tidningen "Bergström delar med sig av sitt enorma filmintresse och -kunnande. Det är bara att bläddra och läsa." Mari Ermeland
"Generös genomgång av drömfabrikens stora år" "Bergström själv är djupt förtrogen med sitt ämne. Han har gjort filmerna till sina under en lång följd av år och delar nu generöst med sig av kärleken till mediet. Det är en bok som lockar också läsaren att se och se om filmhistorien."Astrid Söderbergh Widding
www.svd.se
"en bok som tilltalar såväl nostalgiker som de med stort intresse för filmen som konstart" /Dagbladet Sundsvall "Lasse Bergström visar på stor kunnighet och man imponeras av all den fakta som presenteras. /.../Det här är en bok som tilltalar såväl nostalgiker som de med stort intresse för filmen som konstart."Kjell-Ove Cederqvist 

Lasse Bergström har tidigare varit Norstedts förlagschef och tongivande förläggare under många år. Han avslutade efter tre decennier på Expressen sin bana som filmkritiker 1992, en uppgift han förberett sig för redan under de tidiga tonåren. Han var som förläggare ansvarig för en prisad filmboksutgivning i samarbete med Harry Schein och Svenska Filminstitutet åren kring 1970.

En av de författare han arbetade med på Norstedts var Ingmar Bergman, som lärde honom förstå stumfilmens unika storhet när de tillsammans arbetade med Bilder, boken om Bergmans filmer.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.