Omslagsbild: Sveriges historia: 1830-1920

Redaktör: Dick Harrison
Utgivningsdatum: 2012-03-23
Recensionsdatum: 2012-04-18
ISBN: 978-91-1-302442-4

Sveriges historia: 1830-1920

Tiden från 1830 till 1920 präglades av tron på att framtiden kunde gestaltas genom skapande politik och ekonomiska framsteg. Men framtidstron innebar inte att perioden var en lång raksträcka till det demokratiska genombrottet 1920.

Motsättningarna var tidvis starka och flera olika framtidsscenarier tävlade med varandra under starka intressekonflikter. Utgången av konflikterna var absolut inte given på förhand. En konfliktlinje gällde kungamakt eller folkmakt. Andra motsättningar gällde hur fattigfrågan skulle lösas, fördelningskampen mellan arbete och kapital i det framväxande industrisamhället, bildningsfrågan och statskyrkans religiösa och politiska auktoritet. Feminismen tog form och vann i styrka under perioden.

Här beskrivs också Sveriges definitiva etablerande som en småstat efter tidigare århundradens stormaktsprägel. Detta sker mot bak­grund av en dynamisk europeisk geopolitik med växa­nde motsättningar mellan Ryssland, Storbritannien och från 1871 Tyskland, där det gällde för Sverige att hitta en position i Östersjöområdet. En viktig del av den geopolitiska orienteringen gällde unionen Sverige-Norge (1814-1905).

Bandet består av tre delar:
1. Det långsamma letandet efter kompromisser på politiska konflikter som på sikt ledde till framväxten av en kompromisskultur för inre konsolidering.
2. De ekonomiska framstegen och fördelningskonflikterna, härunder också befolkningens förändringar vad gäller storlek, tillväxt och förvärvsarbete i spåren av industrialisering och urbanisering.
3. Det kulturella formandet av Sverige med vetenskap och konst.
 

Mer om författaren
"den intressantaste hittills i verket om Sveriges historia" /Sala Allehanda "Den här volymen håller samma höga klass som de tidigare, lättillgänglig utan att alls bli ytlig."Sture Lidén
"Bo Stråth är ett nöje att läsa" /Dagbladet Sundsvall "Med god blick, stora kunskaper och förmåga att blanda små som stora händelser lotsar författaren Bo Stråth oss läsare genom denna tid av förändring och utveckling. /.../Han är även en god vårdare av språket och samtidigt är han fantasirik i sitt berättande av en viktig period i den svenska historien." Kjell-Ove Cederqvist
"Om denna spännande tidsepok har professor Bo Stråth skrivit en fascinerande tegelsten, med djuplodande tematisk skildring av de olika problemställningarna." /Tidningen Ångermanland
"Så blir framställningen både lärorik och engagerande." /Arbetarbladet

Bo Stråth är sedan 2007 Finlands akademis distingerade professor i Nordens, Europas och världens historia vid Helsingfors universitet. Han var 1990-1996 professor i historia vid Göteborgs universitet och 1997-2007 professor i samtidshistoria vid Europa­universitetet i Florens.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.