Omslagsbild: Familjehemligheter

Utgivningsdatum: 2009-03-20
Recensionsdatum: 2009-04-06
ISBN: 978-91-1-302056-3

Familjehemligheter

En spänningsdebut med storstadspuls som utspelar sig i Stockholms innekretsar, på sexchattar och i de mörkare hörnen av stadens skuggvärld. Mer samtida och färgstarkt än det mesta i genren.

Patrik har just börjat sin praktik på KvällsKuriren och är inte ens färdig journalist. Så när han får ett erbjudande att slippa intervjua kändisar om klonade husdjur för att ge sig i kast med ett mord tar han chansen utan att tveka. Det verkar vara ett drömläge.
Kändisfrisören René har hittats död i hallen till sin cityvåning. Vem har han släppt in mitt i natten och varför? Polisen misstänker ett hatbrott, men Patrik ser tecken på något annat.
Patriks kontakter i "bögfamiljen" - och inte minst med Renés sambo Jamil - ger honom information ingen annan har. Men det finns ett pris.
Han dras in i en ljusskygg värld av sex, på internet och i skumma källarlokaler, när han egentligen borde slicka sina sår. Den tio år yngre börsmäklaren Tobias har just dumpat honom för en porrfilmskarriär i USA. Och sin trasiga familjehistoria bär Patrik hela tiden med sig.
Förstasidan och löpet på KvällsKuriren kommer lätt. Lika lätt är det inte att tampas med intrigerna bland journalisträvarna på redaktionen. Hans nyfunne vän Okan, tidningens street-smarte fotograf, ser till att han inte går på för många minor.
I stället springer de på nattklubbar och premiärer tillsammans med Patriks barndomsvän Mandy. En framgångsrik filmfotograf som inte låter någon nypa honom i häcken bara för att han gärna går i högklackat och stringtrosor.
När ett andra mord drabbar en ung man som står Patrik nära tycker redaktionschefen att han är för insyltad för att få fortsätta rapportera. Patrik vägrar släppa taget. Men de spår han finner leder till honom själv och polisen är honom hack i häl. Hans enda väg ut är att stämma träff med mördaren.

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2009

SENASTE RECENSIONERNA

QX recenserar "Jag måste börja med att erkänna två saker. Ett: Jag är ingen hängiven läsare av deckare. Två: Jag sträckläste den här boken. Och det är nog ett av de bästa betyg jag kan ge en spänningshistoria. En mordgåta ska ju först och främst vara lättläst och medryckande, och det är Familjehemligheter. /.../ Alla som rör sig i  Stockholms bögvärld kommer känna igen sig och många kommer fundera på vilka verkliga personer som kan tänkas gömma sig bakom bokens karaktärer, vilket sammantaget gör att den här boken roar på mer sätt än ett – och jag vågar nog redan nu utse den till årets gayroman."QX
Pressröster om Familjehemligheter "Journalisten Niclas Ericssons debut är en snabbläst men skickligt vävd historia i en partystinn homovärld."Ulrika Stahre, Aftonbladet"Familjehemligheter är en spännande, rapp och chosefri berättelse. Den är också ganska rolig understundom när Patrik, som är öppet homosexuell, konfronteras med en bitvis ganska fördomsfull omgivning." Jonas Brefält, Värmlands Folkblad "Det var länge sedan det sexchattades, raggades på porrklubbar och anonymsexades med läderbetsel på ett så frejdigt sätt inom journalistdeckargenren som i Familjehemligheter. Med hyfsat spännande resultat, bör kanske tilläggas, ..." Johan Hilton, Expressen "Niclas Ericssons debut är en positiv överraskning i den hårdkokta stilen. Det uppsendeväckande persongalleriet krönts naturligtvis av transvestiten Mandy med sina tuttar och upptejpad snopp utan trosor. Skildringarna från Stockholms gay-värld är ocensurerade. Ändå känns det inte smaklöst. Sexkontakterna är många och tillfälliga. Ändå finns där längtan efter kärlek och närhet." Joakim Westlund, helahelsingland.se "Ericsson är en van och driven skribent; allt är genomtänkt och strukturerat, även kriminalintrigen. Och han har onekligen hittat sin nisch." Maria Neij, Östgöta Correspondenten "När nu deckargenren dominerar litteraturkonsumtionen i Sverige är det på tiden att den vidgar vyerna, och bjuder läsarna på annat än stressade småbarnsmammor och alkoholiserade gubbtjyvar. Ericssons debut innebär därmed ett välkommet vidgande av genren. Att den dessutom bärs upp av ett pang på rödbetan-språk, med träffsäker dialog och en mycket direkt humor, gör den dessutom underhållande, om än lite väl grovt tillyxad." Emma Almgren, Södra Dalarnes Tidning"Familjehemligheter är en rapp och bitvis rolig berättad deckare med en riktigt spännande intrig."John-Henri Holmberg, Sydsvenskan 

NYHETER

Kända skådespelare läser in fortsättningen på The Handmaid’s Tale

Nu släpps äntligen Margaret Atwoods Gileads döttrar som ljudbok hos Storytel och de andra ljudtjänsterna.

Peter Høegs nya roman handlar om att komma nära varandra i kris

Författaren som slog igenom med Fröken Smillas känsla för snö är tillbaka med en ny gripande berättelse.

Margaret Atwood får årets Bookerpris

Författaren till Gileads döttrar delar priset med Bernardine Evaristo.

Foto: Jean Malek
Se fler nyheter

Niclas Ericsson, född 1965 i Stockholm, är journalist och ledarskribent, senast i Dagens Nyheter. Han har också undervisat i journalistik på universitet i Rwanda.

2011 är han dubbelt aktuell som författare både med en kokbok och med uppföljaren till Familjehemligheter från 2009. Niclas Ericsson är för närvarande bosatt i San Francisco.

Läs mer på Niclas blogg Mat för resultat!

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.