Omslagsbild: I Stalins våld

Utgivningsdatum: 2010-10-21
Recensionsdatum: 2010-11-17
ISBN: 978-91-1-302452-3

I Stalins våld

Sovjetunionens kuvande av östra Polen 1939-1941
Under två års tid mördade, arresterade, torterade och deporterade den sovjetkommunistiska regimen polska medborgare från östra Polen. Faktum är att fler polska medborgare mördades av kommunisterna 1939-1941 än av nazisterna som ockuperade västra Polen.

Båda systemen begick således fruktansvärda brott mot mänskligheten, problemet har varit att den ena sidans övergrepp - helt förklarligt - har fått stå i skymundan för gaskammare och krematorier.

Den 1 september 1939 anfölls Polen av Tyskland. Drygt två veckor senare attackerades polackerna i ryggen när även Röda armén marscherade in och deltog i krossandet av Polen vid Wehrmachts sida. Hitler och Stalin tog var sin del av bytet. Östra Polen, med ungefär 13 miljoner invånare, erövrades och annekterades av Sovjetunionen.

Till skillnad från vad som hände i polska områden under nazistisk ockupation har östra Polens öde mellan hösten 1939 och sommaren 1941 hamnat i skymundan. Detta trots att sovjetiseringen av Polens östra delar var oerhört brutal. Arresteringar, mord, tortyr och deportationer drabbade hundratusentals polska medborgare. Sovjetiska säkerhetsorgan bedrev en mordisk politik som syftade till att fysiskt och psykiskt eliminera klassfiender i erövrade polska territorier. Grova övergrepp kunde drabba vem som helst. Ingen gick säker.

I Stalins våld är den första boken på svenska som beskriver tragedin i östra Polen 1939-1941 och dess upptakt. Boken bygger bland annat på tidigare outnyttjade vittnesmål.
Mer om författaren
"Szulc besitter en fantastisk detaljkunskap och samtidigt förmåga till överblick." /Populär Historia 2/2012 "I Stalins våld fyller därför en viktig kunskapslucka, betydande och pinsam med tanke på att det handlar om det värsta skedet i grannalandet Polens historia. /.../ Szulc besitter en fantastisk detaljkunskap och samtidigt förmåga till överblick. Skildringen och analyserna av det politiska och diplomatiska för- och efterspelet till ockupationen är skarpa och vittnar om krigets mest destruktiva krafter."
"Detta är en intressant bok om hur ett folk gick genomlida ohyggligheter av politiska skäl." "Det har skrivit hyllmeter om Hitler och hans hantlangares grymma framfart i Polen från 1939 och framåt. Däremot har Stalins illdåd under tiden östra delen av landet – där det bodde cirka 13 miljoner människor – i stort mötts av tystnad. Men sovjetiseringen var oerhört brutal."Per Magnusson
www.dast.nu
"Välskrivet om Sovjets ockupation av östra Polen" /Tidningen Hemvärnet "Att Sovjetunionen 1939 gjorde gemensam sak med Nazityskland och anföll Polen känner nog många till. Men hittills har det saknats litteratur på svenska om den sovjetiska ockupationen av östra Polen.Nu har det kommit en bok som fyller det tomrummet:Artur Szulcs bok "I Stalins våld" är både välskriven och väl underbyggd."
"väl värd att belysas" "Det här är ju...en historia som är okänd för de allra flesta svenskar och väl värd att belysas." 
sverigesradio.se

Artur Szulc har en fil. mag. i historia och arbetar i Försvarsmakten. Han medverkar regelbundet i SMB:s tidskrift Pennan & Svärdet och Allt om Historia. Artur Szulcs senaste bok är "Judarna har vapen!" – Upproret i Warszawa 1943.
2014 beviljades Artur Szulc ett Ettårigt arbetsstipendium (större) av Sveriges Författarfond.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.