Omslagsbild: Urban Safari

Fotograf: Bruno Ehrs
Utgivningsdatum: 2009-04-22
Recensionsdatum: 2009-04-27
ISBN: 978-91-518-5234-8

Urban Safari

12 storstäder av Bobo Karlsson

Ett måste för storstadsälskaren, som vill ladda sina batterier. Följ med Bobo Karlsson på en "tour de force" genom tolv världsstäder.

AMSTERDAM "Den så krasst gosiga". Den kanske mest sympatiska lilla stadskompisen, präglad av köpmän och global smidighet långt före alla andra. BANGKOK "Det brinner min sköna". Vårt klots varmaste metropol. Kokande, klibbig, prunkande grön, har bråttom, växer vilt. BEIRUT "Ett charmfullt helvete". Denna världens mest extrema kombination av 'bad boy' och 'good guy'. Förförisk, dynamisk, entusiastisk, nöjeslysten. BERLIN "Send in the clowns". Här har en ny generation råd att rita Europas nya coola kreativa karta. Närliggande nostalgi kittlar med fanatism och dekadens. BUENOS AIRES "Kärlek, fotboll och politik". Basunerar brutalt ut sin storhet. Här får man både skratta och gråta, gräla och smöra, i bra eller dåligt sällskap, ända tills solen går upp. CHICAGO "Busig, bussig, bossig". Knutpunkt och mittpunkt i hjärtat av Amerikas hjärta. Muskler och munväder alltid först eller störst, bäst eller värst. ISTANBUL "Cool melankoli". Här i den tunga historien grips man av ett inre lätt sorgset men harmoniskt lugn, samtidigt som det nymodiga ogenerat tar för sig. LOS ANGELES "En bedårande stad av sin tid". Det är inte verkligheten Los Angeles lämnat bakom sig. Det är bara Europa. NEW YORK "Medveten, mänsklig, modig". Alla faller vi pladask för städernas stad. Vaggan för en hel urban värld. RIO DE JANEIRO "Mitt livs novell". Det oanständiga busfröet bland storstäder. SAO PAULO "Doldisen bland megastäder". Få bjuder på ett så brutalt stadslandskap. En magnet för den som inte kan få nog av urban puls och energi. Vänder ofta avigsidan utåt. STOCKHOLM "Du nya du fria, du stora lilla". Onödigt vackert, tidigare så förnumstigt. Kanske är hysteriskt ängsliga Stockholm en av de få som har kollen. Vårt eget brokiga ego, plus alla genom åren lånta fjädrar, börjar bli hårdvaluta.
Bobo Karlsson, vår kanske mesta och bästa reseskribent, har i drygt trettio år haft de stora städerna som inspirationskälla och arbetsfält. I Urban Safari återvänder han till några av sina älskade städer. Knyter ihop trådarna, bjuder läsarna på blod, svett och skratt.

Mer om författaren
”Bobo Karlsson är absolut oefterhärmlig när det gäller att känna in städer och det delar han med sig av här. Det blir för mig som att få en genväg in i en stad.” Hélène Benno, SVT Gomorron Sverige
www.svtplay.se
"Läsupplevelsen tillför mig nya saker." Femina "Bobos kärlek till platserna lyser tydligt igenom i texten och jag kan inte förstå hur han lyckas träffa de människor han gör och dessutom komma dem så nära. Boken tar inte bara med oss på trånga bakgator utan rakt in i människors liv. Genom dem lär vi känna städerna."Hélène Benno
"inte bara underhållande utan också djupt tänkvärd"
nwt.se
Göteborgs-Posten recenserar Urban Safari "Bobo Karlssons storstadsreportage drivs av snärtig subjektivitet som skänker en extra dimension… Någon regelrätt reseguide är det inte fråga om, utan färgstarka intryck som gjorts i och runt de urbana vattenhålen… Till det mest tilltalande med Urban safari hör författarens utströsslade funderingar om vad som gör en stad till en stad och vad som utmärker en urban identitet."Torgny Nordin
www.gp.se
Photo

Bobo var något av en legend bland svenska journalister. 1978 var han med och startade tidningen City. Det var ett magasin av internationellt snitt som, även om den bara fanns under kort tid, blev en förebild för många senare tongivande tidningar.

Ända sedan 1970-talet skrev Bobo om de stora världsstäderna och DN kallade honom ”Sveriges bästa urbanista”, något han själv var mycket stolt över. Han anlitades av en mängd stora dagstidningar och magasin. Under en tid bodde han i New York, men fastnade senare framför allt för Brasilien. 

På 1980-talet skrev han böckerna New York, New York: En guide till 80-talets metropolis (1981) och Drömmen om Kalifornien: Los Angeles, San Francisco & Las Vegas (1984) tillsammans med fotografen Hasse Persson, utgivna på Prisma.

Hans senaste två böcker på Prisma och Norstedts blev Urban Safari: 12 storstäder (2009) och Urban Safari 2: 12 nya storstäder (2013), som blev oerhört uppskattade.

Bobo återvände regelbundet till sitt kära Gamla stan, men var samtidigt alltid på väg till nästa stad – New Orleans, Bangkok eller hem till ”sommarstugan” – den lilla arbetslägenheten i Rio de Janeiro. Den sista tiden bodde han i Stockholm. Bobo Karlsson blev 70 år gammal.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.