Omslagsbild: Har du träffat Hitler?

Utgivningsdatum: 2009-06-04
Recensionsdatum: 2009-06-22
ISBN: 978-91-1-302117-1

Har du träffat Hitler?

Berättelser om judehat och rasism

"Våren 1944 fördes jag bort med över 400 000 ungerska judar till Tredje Rikets rökfyllda lägervärld. Jag klarade mig, det brukar jag också göra. Jag irrade genom getton, slavarbete och koncentrationsläger och klarade mig tack vare lite för många obegripliga sammanträffanden."

Har du träffat Hitler? innehåller sex självbiografiska berättelser med koppling till rasism och Förintelsen. I Den gula tygbiten får författaren vid åsynen av en liten bit tyg associationer till den judestjärna han en gång tvingades bära. I Samlarna och Aftonringningen tillbringar han en sömnlös natt i sin nyss avlidne gamle släktings säng, där korta filmiska avsnitt visualiserar förträngda minnen. En lyckodag i Bergen-Belsen skildrar en dag i ett av de otäckaste koncentrationslägren i en elvaårig pojkes perspektiv. Här defilerar över sextio namngivna och rätt numrerade lägerfångar. Uppställning, misshandel, hunger, död, råttor och löss blandas med sång och minnen från fredens tid. I Hungarians' Camp återkommer författaren efter sextio år till lägret, nu forsknings- och undervisningsanstalt. Här växer insikten fram att unga tyskar inte kan lastas för sina föräldrars gärningar. Jaktsafari i Sverige påvisar att rasismen inte bara lättvindigt kan hänföras till andra länder och tider. Här står Sveriges mest kände rasistiske seriemördare, Lasermannen, i centrum.

Mer om författaren
Östgöta Correspondenten skriver om Har du träffat Hitler? "Rajs ger förintelsens offer kött och blod och räddar dem undan den kalla statistikens ansiktslöshet."
www.corren.se
Svenska Dagbladet om Har du träffat Hitler? "Även om allt i boken inte besitter samma kraft som dessa två texter är det angelägen läsning Jovan Rajs erbjuder då han än en gång gör sig till Ombud för de tystade, som titeln på hans självbiografiska barndomsskildring från 2001 löd."
www.svd.se
Tidningen Kulturen om Har du träffat Hitler? "Som helhet är alltså Har du träffat Hitler? en angelägen och välskriven bok, som också berör läsaren som människa." Joakim Holm
tidningenkulturen.se
Dagens Nyheter recenserar Har du träffat Hitler? "Rajs visar att det handlar om att minnas så oförvillat som möjligt. På sätt och vis rör det sig om en vivisektion av levande vävnad. Tolkningarna och sammanhangen får andra stå för. Ett vittne har bara en uppgift: att säga sanningen."Aris Fioretos
www.dn.se
Jovan Rajs, född 1933 i Zrenjanin, Jugoslavien, var fram till pensioneringen år 2000 professor i rättsmedicin vid Karolinska institutet i Stockholm. Hans självbiografi "Ombud för de tystade" (2001) handlade bland annat om hur hans judiska anhöriga dog i nazisternas koncentrationsläger under andra världskriget.
Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.