Omslagsbild: Easter Parade

Översättare: Kerstin Gustafsson
Utgivningsdatum: 2010-04-09
Recensionsdatum: 2010-04-26
ISBN: 978-91-1-302119-5

Easter Parade

I fyrtio år får vi följa systrarna Emily och Sarah Grimes, vilka inte har mycket gemensamt förutom de ständiga besvikelser som de råkar ut för i livet.

Emily är den intellektuella stadsmänniskan som söker kärleken men enbart lyckas få till stånd tillfälliga affärer. Sarah, den sötare och mer konventionella av de två, gifter sig tidigt och får barn tillsammans med, visar det sig, en inskränkt och förtryckande make. Deras rastlösa och nervösa mor, Pookie, är en typisk Yates-modersfigur med sin fullständiga avsaknad av insikt om hur andra tänker och känner.
När romanen inleds på 1930-talet lider bägge systrarna ännu av föräldrarnas skilsmässa. Kort därefter dör fadern och Emily och Sarah försöker på var sitt håll att hantera sin egen osäkerhet. Sarah skaffar sig det perfekta hemmet medan Emily går från den ena bedrövliga kärleksaffären till den nästa. Hur hon än gör tycks hon bli lämnad och övergiven. Samtidigt börjar hon inse att Sarahs tillvaro knappast är en idyll - snarare tvärtom.
Easter Parade är ännu ett mästerverk av den återupptäckte Richard Yates. Liksom i Revolutionary Road tecknas här ett outplånligt porträtt av människor som tycks fångade i sina egna öden.
Mer om författaren
"Fenomenalt om människors innersta sanningar"
st.nu
"En mästare på att gestalta karaktärer"
www.kuriren.nu
"Hjärtslitande och kompromisslöst" "Man brukar säga att Richard Yates skriver enkel prosa som inte gör något väsen av sig. Men den verkar, den är kraftfull, ekonomisk, elegant, pregnant; dialogerna är konstfullt naturliga. Och tack vare denna lågmälda skicklighet lyckas han svepa igenom decennierna utan att verka ha bitit om ett för stort stycke; han är en mästare i att snabbspola intrig mellan de sömlösa övergångarna till nyckelscener."Diana Holmberg
hd.se
"Oj, så bra!" "Jag hämtade - jag slog upp- jag läste - och läste..... och plötsligt fanns det inga sidor kvar att konsumera. Tyvärr. Läsäventyret är över och det är med stor saknad jag lägger boken åt sidan."
ingridsboktankar.blogspot.com

Richard Yates föddes 1926 i New York och debuterade 1961 med Revolutionary Road, som nominerades till National Book Award, föll i glömska och numera räknas som en av de stora amerikanska nittonhundratalsromanerna.

Yates skrev ytterligare sex romaner och två novellsamlingar, vilka samtliga på ett eller annat sätt skildrar medelklassens våndor. Han dog 1992, utan att ha fått uppleva hur hans böcker återutgivits med stor framgång.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.