Omslagsbild: De oförglömliga

Utgivningsdatum: 2009-08-27
Recensionsdatum: 2009-09-14
ISBN: 978-91-1-302150-8

De oförglömliga

Fredrika är en ung tillbakadragen kvinna som levt hela sitt liv i skuggan av sin familj; pappan framgångsrik forskare, mamman hyllad skådespelerska och yngre brodern Simon som tidigt slagit igenom som modell och därefter seglat upp som det nya stjärnskottet inom svensk film.

Romanen inleds med Simons begravning. Hans plötsliga död har försatt hela familjen i ett chocktillstånd. Återigen blir det Fredrika som får ta hand om de mer utlevande familjemedlemmarna samtidigt som hon kämpar med egna skuldkänslor och en ensamhet som växer sig allt större. Pappan blir okontaktbar och gräver ner sig i arbete. Mamman flyr in i rollen som den uppburna, lidande konstnären, något hon sysslat med i hela sitt liv och nu när kamerorna riktas mot henne spelar hon med frenetisk glöd upp hela sitt register. I sitt utsatta läge isolerar sig Fredrika allt mer tills hon når ett tillstånd av akut kris och börjar förlora greppet om verkligheten. På den psykiatriska klinik där hon så småningom tas in får hon kontakt med en psykolog som långsamt börjar nysta i hennes historia.
I romanens andra del är vi förflyttade till Paris ett år tidigare.
Fredrika, som är illustratör, har åkt dit för att studera franska och teckna fåglar på uppdrag av en europeisk fågelguide. Hon är inneboende hos en äldre kvinna, Lily, som oväntat blir hennes vän och förtrogna.
Samtidigt förälskar Fredrika sig i en amerikansk man, Paul. För första gången någonsin känner hon att hon har tillgång till sitt eget liv, bortom familjens påverkan. Men vare sig kärleken eller vänskapen är lätt att hantera för den som en gång vant sig vid att stå vid sidan om och betrakta i stället för att själv agera.
Genom hela boken förflyttar vi oss sedan mellan de två tidsplanen i Stockholm och Paris, samtidigt som frågorna kryper allt närmre. Varför slutade Simons liv som det gjorde? Och vad var det egentligen som hände i Paris?

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: augusti 2008
"en stark röst" "Men De oförglömliga kan mycket väl vara undantaget som gör att jag ävenfortsättningsvis kommer läsa åtminstone några av böckerna i den här ”från invisible till invincible”-genren. Det är helt uppenbart att den bakom boken står en stark röst. De oförglömliga må vara Gabriella Ahlströms romandebut, men hon är ju en erfaren journalist.Fredrikas väg genom minnena är en resa genom det man allra helst vill glömma; sina egna misslyckande och hur man så ofta tog steget åt sidan istället för rakt fram."
audreyfenn.wordpress.com
"en överraskande komplex relationsroman." "Gabriella Ahlströms De oförglömliga är skriven lager på lager. Det är en roman att läsa långsamt och att ständigt misstänka. Och på så vis en överraskande komplex relationsroman." Ingrid P Bosseldal
www.gp.se
"Jag sträckläser den" Expressen recenserar De oförglömliga "De oförglömliga är på samma gång underhållande och omsorgsfullt skriven, på ett sätt som jag inser att jag saknar i den svenska prosan. Jag sträckläser den nästan på samma sätt som när jag läste Sidney Sheldon och Danielle Steel på högstadiet (absolut inga jämförelser i övrigt): med en känsla av välbehag över att få vistas i den värld som berättelsen utgör. Den är lite mer spännande än min egen verklighet, människorna starkare lysande, miljöerna vackrare och intressantare – jag tänker när jag slår igen den att det har varit precis som att läsa en roman. Det är alldeles för få romaner som ger den känslan."Therese Bohman
www.expressen.se
"en ovanligt stilsäker debutroman" Oline Stig recenserar "”De oförglömliga” är en skarp och berörande skildring av skadligt familjeliv och en ovanligt stilsäker debutroman. Ryktet om den klassiska romankonstens förestående död måste vara ett falsklarm." Oline Stig, författare 
sydsvenskan.se

Gabriella Ahlström, född 1963, är kultur- och samhällsjournalist och författare. Sirener är uppföljare till den hyllade romandebuten De oförglömliga.

Gabriella Ahlström har skrivit reportageboken Ecce Homo - berättelsen om en utställning (1999) samt två barnböcker om detektiven Fanny (2002 & 2006). Tillsammans med Per Wirtén var hon redaktör för den skönlitterära antologin Fattigdom - berättelser från den fjärde världen (2000).

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.