Omslagsbild: Växa - inte lyda

Utgivningsdatum: 2010-03-23
Recensionsdatum: 2010-04-14
ISBN: 978-91-1-302179-9

Växa - inte lyda

Växa - inte lyda handlar om barnets rätt att vara en egen individ och hur vi som föräldrar kan lära oss förstå, uppmuntra och stötta barnet. Den varvar vardagliga situationer och hur man kan hantera dem med teoretiska kapitel om barns utveckling från anknytning till frigörelse.

Vad händer om jag belönar ett önskvärt beteende hos mitt barn? Lär sig barnet något då? Och kommer det att fortsätta med beteendet när jag som förälder inte är med? Vad händer med en fyraåring om hon får sitta ensam på en stol i fyra minuter (time-out) och fundera på vad hon gjort för fel? Vad lär sig barnet av det? Finns det ett annat sätt att uppfostra barn? Och vill jag ens att mitt barn ska lyda? Vilka ska hon i så fall lyda?
Föräldrar måste ta ställning till många frågor under barnens uppväxt. I Växa - inte lyda berättar den kända barnläkaren Lars H Gustafsson om hur man kan resonera som förälder. Genom konkreta exempel visar han också vad som händer med barn, oss som föräldrar och anknytningen mellan barn och föräldrar beroende på vilken sorts föräldrar vi väljer att vara. Han refererar till modern forskning om barn och kombinerar det med tankar från sitt eget föräldraskap och erfarenheterna från över fyrtio år som barnläkare.
På ett enkelt och pedagogiskt sätt sammanfattar han hur man får barnet att växa som människa och att bli en ansvarskännande individ. Samtidigt växer föräldern.
"Fostran är, när den fungerar, en ömsesidig process", skriver Lars H Gustafsson. Därför diskuterar och ifrågasätter han de nyauktoritära uppfostringsprogrammen som använts under senare år (belöningssystem, ignorering och time-out) och förespråkar en kombination av kunskaper om barns utveckling och att våga lita på sin föräldraintuition.
Växa - inte lyda är en bok om barnets rätt att vara en egen individ. Den är nytänkande och sprängfylld med pepp, reflektion och idéer till dagens föräldrar.
Mer om författaren
189 kr Bok - Inbunden
Utgiven: mars 2010
149 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Lars H Gustafsson
Utgiven: oktober 2016

SENASTE RECENSIONERNA

"Närhet går före gränser"
www.lakartidningen.se
"Barn ska få växa – inte bara lyda"
www.kristianstadsbladet.se
"en kompetent cocktail av sunt förnuft och frihetliga och humanistiska värderingar" "Om Talbocken en gång får Talkillingar ska han ta råd av Dr Gustafsson. "Växa - inte lyda" är en kompetent cocktail av sunt förnuft och frihetliga och humanistiska värderingar. En nödvändig motvikt till Jan Björklundskt auktoritetsris och supernanny-fascism. Gustafsson ser till barnen efter FN:s barnkonvention, det vi inte gör mot vuxna ska vi inte heller göra mot barn. Det här är en mycket bra bok."
talbocken.blogspot.com
"Jag önskar att alla föräldrar kunde läsa denna bok" /Värnamo Nyheter "Jag önskar att alla föräldrar kunde läsa denna bok. Här ryms många kloka ord och frågor som: Hur vill jag själv bli behandlad?"Camilla Sandberg, Värnamo Nyheter

Barnläkaren och författaren Lars H Gustafsson är en av Sveriges ledande experter på barn och familjeliv. Han har ett stort antal böcker om föräldraskap, barn och livsfrågor bakom sig. I såväl sitt författarskap som i uppdrag för Rädda barnen, Barnombudsmannen och UNICEF har han alltid haft barnets rättigheter och bästa för ögonen.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.