Omslagsbild: Gamla fönster

Fotograf: Carl von Scheele
Utgivningsdatum: 2010-04-28
Recensionsdatum: 2010-05-19
ISBN: 978-91-1-302410-3

Gamla fönster

renovera, restaurera och underhålla
Fönstren är kanske det viktigaste för karaktären hos ett gammalt hus. Här får du veta i detalj hur du renoverar, restaurerar och underhåller dem, och efter bästa förmåga återger huset dess forna skönhet - ett både roligt och kulturhistoriskt värdefullt arbete.

Den som köper ett gammalt hus behöver förr eller senare ta ställning till fönstren. De kanske har börjat åldras - bindemedlet i linoljefärgen tvättas bort av väder och vind, kittet spricker, hörnjärn och skruvar rostar. Men det är inte alls säkert att det klokaste är att byta ut fönstren. Att 1700- och 1800-talsfönster fortfarande finns kvar beror bland annat på att trävirket i dem är så bra. Det lönar sig alltså att renovera gamla fönster, även av flera andra skäl: de passar huset bättre än nya, glaset i dem är klarare och ser mer levande ut än modernt glas och de ger huset ett mer autentiskt utseende.
Här får du steg för steg lära dig hur du bär dig åt för att renovera, restaurera och underhålla dina gamla fönster - hur du på ett säkert sätt tar ur fönstren ur karmen, märker bågarna, tar bort kittet och den gamla färgen, tar bort hörnjärnen, rengör beslagen från rost och gammal färg, tar isär fönsterbågen, lagar skadade delar av bågen, sätter ihop den igen och slipar den.
Sedan är det dags för grundmålning, glasskärning, glasinsättning, kittning samt mellan- och slutstrykning. Inför varje moment får du veta vilka verktyg och material som behövs.

Alf Stenbacka, snickare, byggnadsvårdare och lärare, och Eva Stenbacka, speciallärare med stora textil- och målerikunskaper, köpte tillsammans en gammal folkskola i Uppland och satte igång med att renovera huset och dess cirka tvåhundra fönsterbågar. Så småningom bosatte de sig där och började hjälpa andra husägare med deras fönsterrenoveringar. I dag leder de kurser, håller föredrag och driver en butik där man kan köpa det mesta man behöver för fönstervård.

SENASTE RECENSIONERNA

"fulladdad av expertis" /SvD Magasinet "hela den stillsamma boken är fulladdad av expertis. Plus för bilder av Carl von Scheele som lyckas förena tydlighet och skönhet." Maud Lindholm
"pedagogiskt indelad i underhåll, renovering och restaurering" /Gods & Gårdar "Boken är pedagogiskt indelad i underhåll, renovering och restaurering. Här berättas också om hur man går till väga steg för steg - från att ta ur fönstren ur karmen till slutmålningen. Vi får också veta vilka verktyg och material som behövs vid varje moment. Boken är rikt illustrerad."
Photo

Alf driver, tillsammans med Eva Stenbacka, Stenbackas Trä och Glas, ett företag som arbetar med fönsterrenoveringar, kurser, föreläsningar, rådgivning och försäljning av produkter som används vid fönsterrenovering. De deltar regelbundet på antik-, hantverks- och byggnadsvårdsmässor och driver i anslutning till företaget en byggnadsvårdsbutik.
Alf  har tidigare undervisat på  byggnadsvårdsutbildningar inom KY, hos länsstyrelser, hembygdsföreningar och hushållsgillen.

Mer om författaren
Photo

Eva driver, tillsammans med Alf Stenbacka, Stenbackas Trä och Glas, ett företag som arbetar med fönsterrenoveringar, kurser, föreläsningar, rådgivning och försäljning av produkter som används vid fönsterrenovering. De deltar regelbundet på antik-, hantverks- och byggnadsvårdsmässor och driver i anslutning till företaget en byggnadsvårdsbutik. 

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.