Omslagsbild: Städerna inuti Hall

Utgivningsdatum: 2009-08-28
Recensionsdatum: 2009-09-21
ISBN: 978-91-1-302205-5

Städerna inuti Hall

Städerna inuti Hall är en bok om den lilla, vassa metallbiten som snurrar längst inne i varje stad. Det är en bok om det artificiella, om nylon och polymerkedjor, om värde och värdelöshet. Om lag som inte vill vara lag. Om att inte orka se andra i ansiktet.

Men det är också en bok om Aeneas som besöker underjorden och möter Roms hela ättelinje; tusentals generationer av kejsare och mördare. En bok om hegemoni och ändlös makt. Om ett tusenårsrike av tv-apparater och polisbilar.
En gång var det en bok skriven på hundra hotellrum. En man låg på en parkbänk och drömde en bok - den stora, trötta boken, telefonkatalogen över de döda. En bok om dem som försvann. Om lapparna som satt upptejpade i busskurer, i mataffärer, i hissen: Har du sett vår son?


Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: januari 2010
"en skrämmande och fantastisk upplevelse" "Att läsa Städerna inuti Hall är en skrämmande och fantastisk upplevelse. Ju längre jag bläddrar mig fram genom de 358 (!) sidorna desto mer återfår jag hoppet och tron på att poesi kan vara tankeväckande, oroande och störande vacker."Ebba Holmberg 
dagensbok.com
Städerna inuti Hall nomineras till Augustpriset 2009! Städerna inuti Hall nomineras med motiveringen: "I sin tredje bok tar Johannes Anyuru steget från en lokalt eller personligt förankrad lyrik till en närmast episk diktkonst, som tecknar en fragmentarisk men dyster krönika i global skala. Det är först och främst en serie härskartekniker i våldets tecken som håller samman det här visionära sammelsuriet, där antik epik möter Motorsågsmassakern, där mytens Aeneas kan framträda som filmens Terminator och där västerlandets urbana landskap badar i ett kallt neonljus, ekande av polissirener som påminner läsarna om civilisationens oavbrutna undantagstillstånd."
augustpriset.se
"en skönsjungande politisk medvetenhet." "Med "Städerna inuti Hall" tar dock Johannes Anyuru ett stort kliv framåt. Borta är oskulden, kvar finns den brinnande energin. Och nytt på dagordningen är den politiska medvetenheten, som Anyuru förvandlar till en lyrisk kraft man sällan ser i samtida svensk poesi."Stefan Eklund, Svenska Dagbladet
www.svd.se
"ett storartat språkexperiment" "Men Städerna inuti Hall är inte enbart ett storartat språkexperiment, den är också en vidareutveckling av metaforkonsten, och jag blir uppriktigt hjärteglad över Anyurus avväpnande och överraskande språkbilder."Aase Berg, Expressen
www.expressen.se

Johannes Anyuru, född 1979, debuterade 2003 med den hyllade diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya. Samma år fick han utmärkelsen Guldprinsen och turnerade tillsammans med DJ Khim i Riksteaterföreställningen Abstrakt rap.

Hans senaste diktsamling, Städerna inuti Hall, nominerades till Augustpriset 2009. Året därpå romandebuterade han med den uppmärksammade Skulle jag dö under andra himlar.

Johannes Anyuru tilldelades Stig Sjödinpriset 2011 med motiveringen:

"Med en klangbotten i förortens landskap väver Johannes Anyuru en episk dikt som kopplar bakåt till antikens Grekland och utåt till universums vidunderlighet.
Miljonprogramsmiljöerna är det landskap som dikterna oftast vandrar i. Det är också där dagens arbetarklass bor.

Anyurus dikt är alltid social och ögat varmt för människan bakom ödet, ciggen eller sprayburken. I hans diktvärld är människan alltid större än sin plats.
Med sin egen generations beat från hip-hopen och rapen skapar han något eget – en livskraftig, politiskt relevant och episk lyrik."

Johannes Anyuru fick sitt internationella genombrott med En storm kom från paradiset, som hittills översatts till franska, tyska, engelska, norska, danska, finska och holländska. För boken tilldelades han SvDs litteraturpris 2012 med motiveringen:

”På drabbande prosa, med en klangbotten av sorg, skildrar Johannes Anyuru hur en fars högt flygande drömmar kraschar.
Romanentvinnar en tråd mellan Sverige och världen, och utgör en naturlig fortsättning på ett författarskap som är förankrat i, men aldrig begränsat av, verkligheten.”

För samma bok nominerades han till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris samt tilldelades Ivar Lo-Johanssons personliga pris.

Även hans senaste roman, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (2017), har blivit en stor kritiker- och försäljningssuccé, översatts till många språk och belönats med flera tunga utmärkelser, bland annat Augustpriset 2017 för Årets svenska skönlitterära bok.

Priser och utmärkelser:

Guldprinsen 2003
Nominerad till Augustpriset 2009 (för Städerna inuti Hall)
Stig Sjödinpriset 2011
Nominerad till Augustpriset 2012 (för En storm kom från paradiset)
SvDs litteraturpris 2012 
Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2012 (för En storm kom från paradiset
Nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2013 (för En storm kom från paradiset
Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2012
Aftonbladets litteraturpris 2012
Samfundet De Nios vinterpris 2014
Per Olov Enquists pris 2017
Aniarapriset 2017
Augustpriset 2017 (för De kommer att drunkna i sina mödrars tårar)
 

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.