Omslagsbild: Skulle jag dö under andra himlar

Utgivningsdatum: 2010-08-17
Recensionsdatum: 2010-09-06
ISBN: 978-91-1-302208-6

Skulle jag dö under andra himlar

Det är natten före nyårsafton och över Hisingen faller ett regn av brinnande pappersflygplan. Francis ser dem lösas upp till eldflagor och blåsa bort över höghusen. Han är hemma nu.

Skulle jag dö under andra himlar följer Francis, en ung konstnär som haft stora framgångar men som fått allt svårare att uttrycka sig. Det är som om han bar på en välvande sorg inuti, bara ett hav av vinande sand. Han vill hela tiden vara någon annan, någon annanstans, i en annan stad. I Madrid träffar han Nina, som också är konstnär. Hon har något som Francis alltid har sökt, även om han inte kan sätta fingret på exakt vad det är.

Johannes Anyurus första roman handlar om den längtan efter mening som ropar genom varje sommar och varje liv. En poetisk men ändå hamrande klar och enkel berättelse om kärlek och vänskap, om att söka något livsnödvändigt och samtidigt jagas av sin egen skugga.

Johannes Anyuru slog igenom redan med debuten Det är bara gudarna som är nya, 2003. Hans senaste bok, diktsamlingen Städerna inuti Hall, nominerades 2009 till Augustpriset och möttes av hyllningar från en enig kritikerkår. Med sin debutroman visar han ännu en gång varför han är en av våra mest uppmärksammade yngre författare.

Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: september 2010
"magisk prosa" /Jönköpings-Posten "... det universum han skapar åt Francis och Nina är inget mindre än ett stycke magisk prosa som stannar kvar länge inom läsaren." Ulla Strängberg
"jag upplever det som att Johannes Anyuru är en av de viktigaste författarna vi har idag"
dagensbok.com
"Charmigt nonchalant romandebut" "Att Johannes Anyuru är poet märks också när han skriver roman. Skulle jag dö under andra himlar är en prosalyrisk berättelse, en sådan där som i litteraturdebatter kallas ”experimentell” både av dem som är anhängare och av dem som använder det som ett skällsord. Det är uppbruten kronologi, tvära vändningar, korta kärnfulla sentenser som blandas med längre stream of consciousness-aktiga monologer. Det är flyktigt, drömskt och rörigt.Rörigheten är förstås ytterst medveten. Det är en noga, noga utarbetad och finputsad prosa där förmodligen inte en stavelse lämnas åt slumpen – och ändå är resultatet sådär charmigt elegant och nonchigt."Therese Eriksson
www.unt.se
"Det är helt enkelt så vackert att det stundtals tar andan ur mig." "Inte minst är ”Skulle jag dö under andra himlar” en roman skriven på ett fullkomligt självlysande språk. Att det är en poet som för pennan går knappast att missa. En poet med en suverän balans mellan de vardagligt prosaiska scenerna och de blixtrande lyriska inslagen, mellan det slängiga och det sköna. Det är helt enkelt så vackert att det stundtals tar andan ur mig.Än en gång har Anyuru begett sig ned i underjorden, den underjord som är människans frustrationer och förtvivlan, sorg och saknad. Han kommer upp med hopp om ett svar. Om det sedan är ett hållbart sådant är jag inte säker på, men att följa vägen dit är en litterär upplevelse."Ann Lingebrandt
hd.se

Johannes Anyuru, född 1979, debuterade 2003 med den hyllade diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya. Samma år fick han utmärkelsen Guldprinsen och turnerade tillsammans med DJ Khim i Riksteaterföreställningen Abstrakt rap.

Hans senaste diktsamling, Städerna inuti Hall, nominerades till Augustpriset 2009. Året därpå romandebuterade han med den uppmärksammade Skulle jag dö under andra himlar.

Johannes Anyuru tilldelades Stig Sjödinpriset 2011 med motiveringen:

"Med en klangbotten i förortens landskap väver Johannes Anyuru en episk dikt som kopplar bakåt till antikens Grekland och utåt till universums vidunderlighet.
Miljonprogramsmiljöerna är det landskap som dikterna oftast vandrar i. Det är också där dagens arbetarklass bor.

Anyurus dikt är alltid social och ögat varmt för människan bakom ödet, ciggen eller sprayburken. I hans diktvärld är människan alltid större än sin plats.
Med sin egen generations beat från hip-hopen och rapen skapar han något eget – en livskraftig, politiskt relevant och episk lyrik."

Johannes Anyuru fick sitt internationella genombrott med En storm kom från paradiset, som hittills översatts till franska, tyska, engelska, norska, danska, finska och holländska. För boken tilldelades han SvDs litteraturpris 2012 med motiveringen:

”På drabbande prosa, med en klangbotten av sorg, skildrar Johannes Anyuru hur en fars högt flygande drömmar kraschar.
Romanentvinnar en tråd mellan Sverige och världen, och utgör en naturlig fortsättning på ett författarskap som är förankrat i, men aldrig begränsat av, verkligheten.”

För samma bok nominerades han till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris samt tilldelades Ivar Lo-Johanssons personliga pris.

Även hans senaste roman, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (2017), har blivit en stor kritiker- och försäljningssuccé, översatts till många språk och belönats med flera tunga utmärkelser, bland annat Augustpriset 2017 för Årets svenska skönlitterära bok.

Priser och utmärkelser:

Guldprinsen 2003
Nominerad till Augustpriset 2009 (för Städerna inuti Hall)
Stig Sjödinpriset 2011
Nominerad till Augustpriset 2012 (för En storm kom från paradiset)
SvDs litteraturpris 2012 
Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2012 (för En storm kom från paradiset
Nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2013 (för En storm kom från paradiset
Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2012
Aftonbladets litteraturpris 2012
Samfundet De Nios vinterpris 2014
Per Olov Enquists pris 2017
Aniarapriset 2017
Augustpriset 2017 (för De kommer att drunkna i sina mödrars tårar)
 

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.