Pompeji

Författare

Mary Beard

Översättare

Allan Klynne

Pompeji

Svenska

2010-01-29

Utgivet av: Norstedts

Läs mer

Beskrivning

Detaljer

Kategori

Kulturhistoria

Översättare

Allan Klynne

Författare

Recensionsdag

2010-02-22

Publiceringsdatum

2010-01-29

Bokinformation

Originaltitel

Pompeii. The life of a roman town

Originalspråk

Svenska

Språk

Svenska

Format

Inbunden

Produktion

Miljömärkning

Nej

CE-märkning

Nej

Produktdetaljer

ISBN

9789113022260

Antal Sidor

403

Vikt (kg)

0.854

Ryggbredd (mm)

32

Höjd (mm)

234

Bredd (mm)

159

Böcker av författaren

Om boken

”Alla som är intresserade av romarriket borde läsa Roms kejsare. Beard är den perfekta historieberättaren.”
New York TimesGrymma, galet rika och maktfullkomliga – så beskrivs ofta det antika Roms kejsare. Men vilka var de egentligen, och vad innebar det att styra över ett av de mäktigaste imperierna världshistorien skådat?I den internationella succén SPQR berättade Mary Beard om det antika Roms tusenåriga historia. Med sin nya bok riktar hon fokus mot de härskare som ledde riket, från Julius Caesar (mördad 44 f.Kr.) till Alexander Severus (mördad 235 e.Kr.), hon gör upp med myter och skapar ett mer nyanserat porträtt av antikens mest glorifierade figurer.Vilken makt hade kejsaren egentligen? Varför blev så många kejsare avrättade? Vilka var det som drog i trådarna bakom kulisserna, och hur gick det ens att styra över ett så enormt rike?Än en gång visar Mary Beard varför hon är en av vår tids främsta historieförfattare. I Kejsare av Rom berättar hon Romarrikets historia som den aldrig berättats tidigare. En bred, lärd och underhållande bok om ett av historiens mest kända jobb.

Läs mer

Mary Beard

Roms kejsare

Om boken

Mary Beards utgångspunkt i den här genomillustrerade boken är att själva sättet vi ser på konst är en minst lika viktig källa till kunskap om en civilisation som att läsa om den. Dessutom är inte betraktaren densamma över tid: antikens slavar, 1800-talets konnässörer och nutida turister ser olika saker i exempelvis Greklands fornminnen.

Bokens första del fokuserar på verkliga människor i konsten. Det handlar om statyer av faraoner, grekiskt vasmåleri med vardagscener, terrakottaarmén från Kina och monument från Mexiko, som alla innehåller olika berättelser om kroppsideal och maktuttryck. När vi idag tittar på en antik staty möter vi också våra egna förutfattade meningar om vad som är en tillfredsställande bild av människan.

Den andra delen fokuserar på religiösa bilder och de dilemman som alla religioner tvingas hantera när de försöker synliggöra gudar, helgon och profeter. Nu rör det sig om scener ur Bibeln, om islams och hinduismens förhållande till religiösa bilder, om de antika grekernas filosoferande kring gudaväsen.

Utifrån vackra färgbilder och i korta slagkraftiga texter försöker Mary Beard förstå hur olika civilisationer kommunicerat sina ideologier och religioner, och hur de uppfattats. Kan bilder av makt vara mer mäktiga än vad de som ser dem tillåter dem att vara?


Läs mer

Gudar och människor

Mary Beard, Kirsti Simonsuuri

Gudar och människor

Om boken

"För Beard är den klassiska antiken levande och vid bästa hälsa och hon har den stora gåvan att kunna visa precis varför de klassiska texterna fortfarande är ett ämne värt att diskutera."
Sunday Times

"Om de hade haft Mary Beard på sin sida när det begav sig skulle romarna fortfarande ha sitt imperium kvar."
Daily Mail

Antikens Rom är viktigt. Berättelsen om imperiet, erövringarna, grymheterna och överdrifterna ger oss fortfarande idag en måttstock för vårt samhälle. Och än idag är de romerska idealen när det gäller medborgarskap, säkerhet och individens rättigheter samhälleliga rättesnören.

Här tittar en av världens främsta forskare inom den klassiska antiken på Roms historia från en ny synvinkel inte bara på dess förbluffande utveckling från en obetydlig by i Mellanitalien till en supermakt, men också på hur romarna såg sig själva och sina bedrifter, och varför de fortfarande är viktiga för oss. Vi följer tusen år av historia, där nytt ljus kastas över det välkända, från slaveri till rinnande vatten, och där demokrati, religionskonflikter, social rörlighet och ekonomiskt utnyttjande utforskas inom det stora sammanhang som är romarriket. Detta är en uttömmande och klargörande historia över det antika Rom.

Läs mer

SPQR

Mary Beard

SPQR

Om boken

Med kvickhet och briljans återkommer Mary Beard, professor i antikens historia och Storbritanniens mest kända forskare i klassiska studier, till genusfrågorna och beskriver på vilket sätt kraftfulla kvinnor har behandlats genom historien. Med exempel som spänner från den antika världen till dagens samhälle utforskar hon kvinnohatets kulturella bakgrund, reflekterar över kvinnors möjligheter att göra sin röst hörd i offentligheten, belyser vår kulturs tankar om relationen mellan kvinnor och makt, och visar hur ett fåtal starka kvinnor motsätter sig att pressas in i ett maskulint mönster.

Utifrån sina personliga erfarenheter av sexism och könskodad aggressivitet på nätet ställer Mary Beard frågan: Om kvinnorna inte befinner sig helt innanför maktens strukturer, då är det väl makten vi behöver omdefiniera snarare än kvinnorna?

Läs mer

Kvinnor och Makt

Mary Beard

Kvinnor och Makt

Om boken

Pompeji är med över två miljoner besökare per år Italiens mest frekventerade fornminne eller turistattraktion. Staden som begravdes i Vesuvius utbrott år 79 e.Kr. är kanske den mest kända romerska platsen över huvud taget.

Många känner sig kallade att skriva om denna spännande stad, få lyckas däremot göra detta på ett både medryckande och kompetent sätt. Mary Beard, välkänd antikforskare från Storbritannien, hör till dem som har lyckats.
Hon försöker få ruinerna att berätta. Vad var det för stad - Calcutta eller Costa del Sol? Och vad kan den berätta för oss om det dagliga livet - om sex, politik, mat, religion, gladiatorspel, slaveri, läs- och skrivkunnighet …? Det unika med Pompeji är att så många av de enkla bostadshusen - med vidhängande barer, bagerier, bordeller, verkstäder och trädgårdar - är så välbevarade, vilket tillsammans med inskrifter och graffiti ger oss en unik inblick i vardagslivet och de ekonomiska förhållandena i en romersk landsortsstad.

I boken ägnas utrymme åt spännande frågor som trafikströmmar, gatuskyltar, höger- och vänstertrafik. Även infrastrukturen, till exempel vattenförsörjning och sophämtning, behandlas på ett medryckande sätt.
Beard låter läsaren kliva in i husen. Det är inte en "vanlig" guidning som självsäkert presenterar de olika rummens (förmodade) användning. Den utgår i stället från frågeställningar om hygien, kosthållning och familjeliv.
Pompeji är så nära en komplett guide till staden man kan komma, dessutom initierad och välskriven.

Läs mer

Pompeji

Mary Beard

Pompeji

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

27 februari 2024

Våra nya böcker i mars 2024

NyheterBoknyheter