Omslagsbild: Den sista kejsarinnan av Kina

Översättare: Ulf Gyllenhak
Utgivningsdatum: 2014-03-13
Recensionsdatum: 2014-04-02
ISBN: 978-91-1-302386-1

Den sista kejsarinnan av Kina

Änkekejsarinnan Cixi är den viktigaste kvinnan i den kinesiska historien. En banbrytande biografi förändrar bilden av konkubinen som tog makten och förde ett medeltida rike in i modern tid.

När hennes make kejsaren dog 1861 sattes deras son på tronen. Cixis palatskupp gav henne makten att styra Kina från bakom den silkesskärm som skiljde henne från de manliga ministrarna.

Under hennes tid vid makten erövrade det urgamla riket alla de attribut som hör den moderna staten till: industrier, järn­vägar, elektricitet, telegraf samt armé och en flotta med modern utrustning. Det var Cixi som avskaffade vidriga bestraffningar och förbjöd fotbindning. Hon var en för­grundsgestalt för kvinnofrigörelsen och inledde arbetet för att införa parlamentariska val i Kina. Samtidigt regerade hon i en tid när det mäktiga riket plågades av såväl nationella som internationella kriser, bland annat boxarupproret och krigen med Frankrike och Japan.

Författaren Jung Chang vänder fullständigt upp och ner på den gängse synen av Cixi som en inbiten bakåtsträvare och grym despot.

En dramatisk och fängslande skildring av det moderna Kinas födelse och ett insiktsfullt porträtt av en unik ledare.
Mer om författaren
128 kr Bok - Storpocket
Utgiven: november 2016
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: mars 2014

SENASTE RECENSIONERNA

"ett oförglömligt porträtt av en stark kvinna" /Länstidningen Södertälje "Boken ger inte bara ett oförglömligt porträtt av en stark kvinna, den väcker också en längtan att besöka alla de mytomspunna platserna där handlingen utspelas." Ingeborg Ahlander

Jung Chang föddes i Yibin i Sechuan 1952 och lämnade Kina 1978, då hon bosatte sig i England. Hon doktorerade i lingvistik vid Yorks Universitet 1982, och var den första någonsin från republiken Kina att bli doktor vid ett brittiskt universitet.

Jung Chang har tidigare skrivit Vilda svanar: tre döttrar av KinaMao: den sanna historien och Den sista kejsarinnan av Kina. Hennes böcker har översatts till över 40 språk och sålt över 15 miljoner exemplar utanför Folkrepubliken Kina, där bägge böckerna är förbjudna.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.