Omslagsbild: 1Q84. Första boken

Översättare: Vibeke Emond
Utgivningsdatum: 2011-03-18
Recensionsdatum: 2011-04-04
ISBN: 978-91-1-302308-3

1Q84. Första boken

Kan vi verkligen säga att världen existerar så som vi uppfattar den? Hur är världen egentligen skapad? Hur samverkar det som nu existerar med det förflutna? Och hur påverkar nuet framtiden? Haruki Murakamis största litterära satsning någonsin utmanar vår uppfattning om sanning och tid - och vad som egentligen kan rymmas i en berättelse.

Aomame åker på motorvägen i en taxi. Hon har bråttom men fastnar i trafiken. Eftersom hon är försenad till ett viktigt och hemligt arbetsmöte får hon ett märkligt förslag av chauffören: att ta en trappa som leder ner från motorvägsbron. Hon tackar ja och kort därefter börjar hon känna sig frånkopplad världen utanför. I ett slag är hela hennes tillvaro förändrad och hon står snart inför grundaren av en religiös sekt.

Tengo är en ung man som vill uppfylla sin dröm om att bli författare. En vän till honom, som knappast är en särskilt begåvad författare, börjar allt mer att styra hans liv när hon bestämmer sig för att ställa upp i en litterär tävling. Till Tengo påstår hon att den bygger på egna erfarenheter, ändå tycks ingenting stämma. Plötsligt är det som om någon drar undan mattan för det han alltid tagit för givet är sanning.

På olika sätt möts Aomame och Tengo och de börjar sakta närma sig varandra. Det är som om de vore beroende av varandra. Men frågan är om det är möjligt för dem att någonsin mötas i den verkliga världen som de tror sig leva i. Kanske är det kärlek, eller så är det något som är mycket mer komplicerat än så.

Det här är första delen i trilogin 1Q84.
Mer om författaren
55 kr Bok - Pocket
Utgiven: mars 2012
75 kr Bok - Pocket
Utgiven: januari 2020
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2011
149 kr Nedladdningsbar bok - MP3-fil
Uppläsare: Kristofer Kamiyasu
Utgiven: juni 2020
"Läs långsamt, minns detaljer" Göteborgs-Posten "Och berättelsens antaganden invaderar dess läsare. Frågan är om Murakamis beundrare hädanefter vågar titta på stjärnhimlen. Kanske lyser det två månar, kanske har hela verkligheten vridits om, kanske är det inte längre 2011 utan 2Q11."Johan Dahlbäck
"Många bollar i luften"
www.sydsvenskan.se
"Murakami är ett måste!"
arbetarbladet.se
"Förtjusande förvirrande"
www.kuriren.nu

Haruki Murakami, född 1949 i Kyoto och sedan flera år bosatt i Tokyo, är en av vår tids mest omtalade och hyllade författare. Genom att förena populärkultur med en egensinnig magisk realism har han med sina romaner och novellsamlingar väckt stor uppmärksamhet och fått hängivna läsare världen över. Bara i Japan har hans senaste romaner, trilogin 1Q84 (2011) och Den färglöse herr Tazaki (2014), sålt i över en miljon exemplar var på några få dagar. Hans senaste böcker på svenska är Mordet på kommendören 1 och 2.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.