Omslagsbild: Pakistan

Utgivningsdatum: 2011-03-18
Recensionsdatum: 2011-04-06
ISBN: 978-91-1-302319-9

Pakistan

Upprorens land
"Utmed vägen strömmar vatten från floden Swat genom handgjorda kanaler in i byarna. Skrattande pojkar kastar sig ner i det bruna vattnet; vi reser genom ett landskap helt utan kvinnor. Talibanernas inlyftande här blir allt starkare."

Pakistan är en berättelse om paradoxer. Här möter toleranta sufi-traditioner militanta islamistiska rörelser. Här bryts den rika litterära urdu-kulturen mot stamkulturer där endast en liten del av befolkningen kan läsa och skriva. I det kärnvapenbestyckade Pakistan lever en tredjedel av befolkningen under fattigdomsgränsen, men statens insatser för de fattiga är små. Förlorar man arbetet, blir sjuk eller tvingas fly undan naturkatastrofer finns liten hjälp att få. Men hur är det egentligen att leva i Pakistan, och vad ligger bakom de händelser vi har sett, läst och hört om?

Henrik Chetan Aspengren söker svaren i såväl historien som i samtal med vanliga människor i de stora städerna och på landsbygden. I Pakistan möter han stor fattigdom, men också stor generositet. Han möter extremism, men också kamp för mänskliga rättigheter, jämställdhet och ett drägligare liv. Han ser hur Pakistan nu kokar av frustration, något som märktes redan då landet bildades för snart 65 år sedan.

"Pakistanier vill att Pakistan ska vara annorlunda än andra länder, och i sina berättelser om livet jämför inte människorna sin vardag med livet i väst. De jämför inte heller livet i Pakistan med livet i andra länder i Sydasien, Centralasien eller Mellanöstern. I stället jämför de det Pakistan som de lever i med det Pakistan som de uppfattar att de har blivit lovade. Och vid denna jämförelse finner de sin vardag komma till korta. De upplever ingen jämlikhet. De känner ingen säkerhet."

Mer om författaren
Henrik Chetan Aspengren intervjuas i En bok, en författare
urplay.se
"En välkommen introduktion till detta sargade land"
hakanabengtsson.blogspot.com
"Han gör det med bravur"
www.clio.se
"Finns det något framtidshopp för Pakistan?" VLT "Nyligen mördades den kände pakistanske journalisten Syed Saleem Shahzad, troligen av säkerhetstjänsten. Det var ännu en påminnelse om hur Pakistan skakas av politiska mord, religiös extremism, utbredd fattigdom, omfattande korruption och etnisk splittring.Frilansskribenten och historikern Henrik Chetan Aspengren bodde i Pakistan när hans fru jobbade i huvudstaden Islamabad åt UD. Han är född i Indien och det indiska utseendet gav ingångar till samtal. Aspengren varvar berättelser från människor han mött i huvudstaden och under reportageresor ute i landet med historiska återblickar.Pakistan bildades för att ledande muslimska politiker inte trodde att ett sekulärt Indien var möjligt. Muslimskt dominerade områden bildade Pakistan. Efter några årtionden delades landet i sin tur när Östpakistan blev det självständiga Bangladesh.Där finns gott om exempel på människor som genom hängivet arbete försöker förbättra läget för utsatta grupper. Men problemen ter sig enorma. Partierna vill inte utmana jordägarna, traditioner och islamister hindrar kvinnor från att ta plats, staten förmår inte lösa sina uppgifter och militären förblir en stat i staten.Trots allt tror dock Aspengren att Pakistan kommer att hanka sig fram. Förra ambassadören Ann Wilkens är mer pessimistisk i en småskrift i Världspolitikens dagsfrågor. Hon menar att de religiösa extremisterna är på frammarsch."Richard Appelbom

Henrik Chetan Aspengren, född 1975, är författare och forskare verksam vid Historiska institutionen i Uppsala. År 2010 disputerade han vid School of Oriental and African Studies i London och 2011 kom hans första bok, Pakistan – upprorens land. Henrik Chetan Aspengren har varit en återkommande skribent i Svenska Dagbladet samt regelbundet kunnat höras i Sveriges Radios OBS. I dag bor han i Delhi med sin fru och två barn.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.