Omslagsbild: Vladimir Putin

Utgivningsdatum: 2010-04-22
Recensionsdatum: 2010-05-12
ISBN: 978-91-1-302324-3

Vladimir Putin

- och rysskräcken
"'Varför tycker ni så illa om oss ryssar', frågar min goda vän Nikolaj när jag besöker honom i Moskva i december 2008. Hans fråga är befogad - i Sverige hörs återigen krav på att bygga upp vårt försvar för att skydda oss mot 'den ryska björnen'."

De senaste två åren har Sverige varit ett av de mest aggressiva länderna inom EU när det gäller Rysslandskritik. Oftast ges generella bilder som kan tolkas som att ryssen alltid är skurken och "ärkeskurken" symboliseras i allt högre grad av Rysslands tidigare president och numera premiärminister Vladimir Putin - en makthavare som inte lämnar någon oberörd. I väst skrämmer hans skarpa genomträngande blick och gravallvarliga ansiktsuttryck, på hemmaplan är han fortfarande en av de mest populära politikerna.

Vem är då denna man som bland annat utsetts till årets personlighet av Time Magazine? Varför ser politiker och media i vissa västländer på Putins Ryssland som ett potentiellt framtida militärt hot och varför har en del debattörer liknat honom vid Josef Stalin?

Murens fall och kalla krigets slut för tjugo år sedan blev en vändpunkt. Vi jublade och såg en positiv utveckling för Ryssland och världen. Tio år senare kom Putin till makten och vi betraktade den forne KGB-mannen med skepsis men lovordade honom när han levererade det som väst ville ha - till och med när Ryssland förlorade på detta. Nu har det gått ytterligare tio år och vi i Sverige minns Poltava och förlusten av Finland när vi tänker på Putin och Ryssland.

Under de senaste åren har nidbilden av Ryssland och ryssar närmast exploderat i Sverige - på alla plan. På sportsidorna anklagas ryssar ofta som fuskare, i underhållningsbranschen är det senaste exemplet sketchen "Tingeling".

Vladislav Savic vill med denna bok skapa debatt. Han för samman den västerländska historiesynen och retoriken, med den ryska. Det finns alltid två "sanningar" och det svartvita visar sig oftast vara väldigt grått.

Mer om författaren
"en öppning mot en något intelligentare debatt om vår granne i öst" "Savics stora tillgång är att han själv är en löst förankrad världsmedborgare med rötterna på Balkan, i Polen och Sverige. Han har inte bara personliga erfarenheter av det forna Östeuropa utan även ett sunt utifrånperspektiv på svenskarnas väldokumenterade ryssfobi. /.../Hans bok är förhoppningsvis ett tecken på ett kommande töväder i den svenska rysslandsbilden. Den är i alla fall en öppning mot en något intelligentare debatt om vår granne i öst."Martin Aagård
www.aftonbladet.se
"resultatet är mycket bra" "Den som har egna erfarenheter av Ryssland vet hur irriterande det är med alla osanningar om landet som hela tiden sprids i borgerliga media här i Sverige och västvärlden, menar Per Leander. Men nu har han läst en bok om Ryssland skriven ur ett annat perspektiv. Och resultatet är mycket bra, tycker han."
www.internationalen.se
"intressant och spännande läsning" /Affärsvärlden "Boken är intressant och spännande läsning för alla som vill lära sig mer om rysk politik och sätta in de senaste årens händelser i ett större perspektiv."Agnetha Jönsson
”Savic vänder på många stenar med den uthållighet och nit" ”Savic vänder på många stenar med den uthållighet och nit som krävs för att komma inunder de första lagren av patina vilket är utmärkande för den kåranda inom journalistiken som tyvärr för en tynande tillvaro.”
www.svensktidskrift.se
Photo

Vladislav Savic har i många år varit utrikeskorrespondent på SR Ekot, tidigare stationerad i Moskva. De senaste åren har han följt temat olja och världens växande energibehov ur ett konfliktperspektiv. Han har även haft en rad internationella uppdrag inom FN i Centralasien, samt arbetat med fredsprocessen i Bosnien.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.