Omslagsbild: Tröst för ett tigerhjärta

Utgivningsdatum: 2009-10-29
Recensionsdatum: 2009-11-16
ISBN: 978-91-1-302207-9

Tröst för ett tigerhjärta

Tröst för ett tigerhjärta skulle Margareta Renbergs andra diktsamling heta. Men den blev aldrig färdigställd före hennes död 2005.

Nu har poeten Gunnar Harding gått igenom hennes efterlämnade dikter, vilka publiceras tillsammans med en efterlängtad nyutgåva av debuten En tatuerad dams memoarer från 1974.

Margareta Renberg gick på Konstakademin när hon visade några dikter för Ulf Linde, som i sin tur kontaktade Gunnar Harding som var redaktör för Lyrikvännen. Ett år senare publicerades En tatuerad dams memoarer, vilken kom att bli en av 1970-talets allra mest omtalade diktsamlingar. I dikterna kombinerades fantasins piruetter med en metallisk skärpa - och hela tiden fanns där hennes typiska mörka och genomskådande blick, den som var lika framträdande i hennes bildkonst.

Men sedan blev det inga fler böcker. Själv skrev hon en programförklaring som sannolikt förklarar varför en av våra mest märkvärdiga poetiska begåvningar skrev så få dikter:

Vill jag alls bli sedd?
Jag vet inte.
Det vore kanske bra för affärerna, men en distraktion i arbetet.
Jag vill se något.Mer om författaren
59 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: december 2009
"Herregud, vilken poet! Vilken målare!"
snowflakesinrain.wordpress.com
"Litet författarskap med stor skärpa" "Men det vi kan ta med oss från hennes pyttelilla författarskap är den sylvasssa blicken och hennes förmåga att med den spetsa humor och utsatthet i en och samma bild."Magnus Ringgren
www.aftonbladet.se
"en sällsam närvaro" "Margareta Renbergs alldeles unika röst har en sällsam närvaro. Och så är lampan släckt, men orden lever kvar i en enastående levande poesi."Eva Ström, författare
sydsvenskan.se
"en av decenniets diktsamlingar." "Det är naturligtvis ingenting annat än en litterär händelse att Margareta Renbergs debutdiktsamling En tatuerad dams memoarer utgiven för första gången 1974 - nu finns tillgänglig i bokform - utgiven som den är tillsammans med en rad tidigare opublicerade dikter. Renberg var bildkonstnär - och utan tvekan en av de viktigaste poeterna under sjuttiotalet./.../ Harding har gjort ett utmärkt arbete och jag är övertygad om att den här samlingen kommer att bli lika ryktbar som debuten, utan tvekan så är det en av decenniets diktsamlingar."Kristian Lundberg, Norrköpings Tidningar

Margareta Renberg (1945-2005) föddes i Luleå och flyttade till Stockholm efter studentexamen för att gå på Konsthögskolan.
Före sin död ansågs hon allmänt som en av Sveriges mest särpräglade konstnärer. Men hon var också en högst egensinnig poet tack vare den uppmärksammade En tatuerad dams memoarer som kom 1974. Sedan valde hon tystnaden framför nya böcker.

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.