Omslagsbild: Kryddväxter

Fotograf: Björn Hansson
Utgivningsdatum: 2010-04-28
Recensionsdatum: 2010-05-12
ISBN: 978-91-1-302520-9

Kryddväxter

Odling, användning, lexikon
Kryddväxterna är så lättodlade att alla som har en fönsterbräda, balkong, uteplats eller trädgård kan ha en egen kryddväxtodling. Egna kryddväxter är mycket godare, billigare och miljövänligare än köpta. Dessutom tillför de doft och spännande former i rabatten.

Den nya boken i serien Våra trädgårdsväxter heter Kryddväxter och består av två delar. Den första ger handfast information om odling både i kruka och i trädgård, men också om skörd, förvaring och användning samt kulturhistoria och lite kryddkemi. För idéer och inspiration finns rikligt med foton och ritningsförslag på olika slags kryddodlingar, allt från krukodlingar och mindre kombinationer till hela kryddträdgårdar, såväl formella som informella. Bokens andra del är en uppslagsdel med omkring femhundra växtbeskrivningar från A till Ö. Boken är rikt illustrerad med cirka sexhundra foton och flera tecknade illustrationer av Iann Eklund Tinbäck. Kryddväxtarrangemang av floristen Jenny Ekblad.
Boken Kryddväxter är tredje delen i serien Våra trädgårdsväxter och är en uppföljare till Perenner och Gräs & bambu, vilka redan blivit något av standardverk inom modern svensk trädgårdslitteratur.

Ur innehållet:
Del 1: Kryddväxter - att använda och odla
Vad är kryddväxter och varför smakar de som de gör - liten kryddkemi.
Skörd, förvaring och användning. Allt om kryddblandningar, oljor, drycker, kalla såser med mera.
Kryddväxter i trädgården. Inspirerande del om formgivning i rabatt och kruka.
Praktiskt - inköp, gödsel, vatten, beskärning, förökning, klimat, jord, skadegörare.
Kryddväxtguide - lathundar för olika jordar, lägen och klimat samt skördetid.

Del 2: Lexikon
500 växtbeskrivningar med råd om odling och bra samplanteringsväxter, skörd och förvaring, egenskaper och matvänner samt utförlig kulturhistoria om växtens namn, användning och introduktion i Sverige.
259 kr Bok - Inbunden
Utgiven: april 2010

SENASTE RECENSIONERNA

"makalöst bra" /Marie Peterson "Marie och Björn Hansson gav för ett par år sedan ut en handbok om perenner, och fastän det borde vara omöjligt har den redan blivit en klassiker. Deras nya bok om kryddväxter är lika makalöst bra och har till och med blivit prisbelönt. Författarna öser ut fakta och kunskap. Boken kan användas både som uppslagsverk och inspiration."
www.icakuriren.se
Årets bästa kokbok i kategorin "Köksträdgårdslitteratur" /Måltidsakademien Motiveringen lyder: "Det doftar bara av att bläddra i denna vackra bok som utförligt beskriver odling, skörd, förvaring och användning av kryddväxter, med över femhundra i sitt lexikon – en skatt för den som vill veta allt."
"En ovanligt bra och prisvärd bok."
www.helagotland.se

Björn Hansson, fotograf och biolog, är en av våra främsta växt- och trädgårdsfotografer. Han har tillsammans med Marie Hansson, trädgårdshistoriker och skribent, givit ut flera böcker.

Boken Kryddväxter utsågs av Måltidsakademien till Årets bästa kokbok i kategorin "Köksträdgårdslitteratur".

Motivering:
"Det doftar bara av att bläddra i denna vackra bok som utförligt beskriver odling, skörd, förvaring och användning av kryddväxter, med över femhundra i sitt lexikon – en skatt för den som vill veta allt."

Mer om författaren

Marie Hansson, trädgårdshistoriker och skribent, har krukväxter som sitt specialintresse och har under lång tid samlat fakta om både nya och gamla växter för hemmet. Hon har tillsammans med Björn Hansson, fotograf och biolog, givit ut flera böcker. Båda medverkar regelbundet i Allt om trädgård.

Boken Kryddväxter utsågs av Måltidsakademien till Årets bästa kokbok i kategorin "Köksträdgårdslitteratur".

Motivering:
"Det doftar bara av att bläddra i denna vackra bok som utförligt beskriver odling, skörd, förvaring och användning av kryddväxter, med över femhundra i sitt lexikon – en skatt för den som vill veta allt."

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.