Omslagsbild: Lökar & knölar

Fotograf: Björn Hansson
Utgivningsdatum: 2013-08-26
Recensionsdatum: 2013-09-11
ISBN: 978-91-1-302519-3

Lökar & knölar

inspiration, skötsel, lexikon
Lökar & knölar är en oumbärlig och efterlängtad handbok för alla trädgårdsodlare. Björn och Marie Hansson är två av Sveriges främsta trädgårdsexperter och här delar de generöst med sig av sin gedigna kunskap.

Lök- och knölväxter utgör en stor del av trädgårdens växter. Främst tänker man på vårlökar som snödroppar, pärlhyacinter och tulpaner, men då har man bara skrapat på ytan. Till lök- och knölväxterna räknas också alla liljor, dahlior och narcisser, entusiastväxter som kobrakallor och väpnarliljor, för att inte glömma trädgårdens trendigaste invånare allium med sina stora lila bollar.

Lökar & knölar är en självklar fortsättning och ett nödvändigt komplement till böckerna Perenner, Gräs & bambu och Kryddväxter i serien Våra trädgårdsväxter. I likhet med dessa riktar sig boken till såväl nybörjare som entusiaster men också till proffs såsom plantskolor, trädgårdsarkitekter, anläggare och studerande.

Boken består av två delar. Del ett ger mängder av planteringstips och förslag till användningsområden som rabatt, kruka, grusträdgård, stenparti, lökhus, lund, äng, osv. Första delen innehåller också handfasta odlings- och skötselråd som inköp, gödsel, vatt­en, förökning, klimat, jord och skadegörare. Vi får också en lathund för olika jordar, lägen och gnagarsäkert. Del två är en utförlig uppslagsdel med över 1 700 växtbeskrivningar med råd om bra samplanteringsväxter, skötsel och kort kulturhistoria om växtens namn, användning och introduktion i Sverige.

Boken är rikt illustrerad med mer än 1 100 foton och illustrationer. Bilderna gör boken till både ett praktiskt referensverk och en inspirerande upplevelse.
139 kr Bok - Inbunden
Utgiven: augusti 2013
"Det här är omistlig litteratur för alla trädgårdsälskare" /Elle Interiör
"De har gjort det igen - en oumbärlig trädgårdsbok."
sverigesradio.se
"Årets praktverk ..." /Allas "Årets praktverk i trädgårdsfloran måste vara "Lökar och knölar" av Björn och Marie Hansson. /.../En given bok att försjunka i när höststormen ryter och vi drömmer om vårljuset."
"Helt underbar!" /Femina

Marie Hansson, trädgårdshistoriker och skribent, har krukväxter som sitt specialintresse och har under lång tid samlat fakta om både nya och gamla växter för hemmet. Hon har tillsammans med Björn Hansson, fotograf och biolog, givit ut flera böcker. Båda medverkar regelbundet i Allt om trädgård.

Boken Kryddväxter utsågs av Måltidsakademien till Årets bästa kokbok i kategorin "Köksträdgårdslitteratur".

Motivering:
"Det doftar bara av att bläddra i denna vackra bok som utförligt beskriver odling, skörd, förvaring och användning av kryddväxter, med över femhundra i sitt lexikon – en skatt för den som vill veta allt."

Mer om författaren

Björn Hansson, fotograf och biolog, är en av våra främsta växt- och trädgårdsfotografer. Han har tillsammans med Marie Hansson, trädgårdshistoriker och skribent, givit ut flera böcker.

Boken Kryddväxter utsågs av Måltidsakademien till Årets bästa kokbok i kategorin "Köksträdgårdslitteratur".

Motivering:
"Det doftar bara av att bläddra i denna vackra bok som utförligt beskriver odling, skörd, förvaring och användning av kryddväxter, med över femhundra i sitt lexikon – en skatt för den som vill veta allt."

Mer om författaren

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.