Omslagsbild: Jag är den sista juden

Översättare: Salomon Schulman
Utgivningsdatum: 2010-01-21
Recensionsdatum: 2010-02-10
ISBN: 978-91-1-302521-6

Jag är den sista juden

"Min stackars syster frågar varför jag inte tar våra väskor med oss. Jag svarar henne: Det är meningslöst … Jag hinner inte säga något mer då skrikandet fortsätter: 'Män till höger, kvinnor till vänster!' En snabb kyss, och vi skiljs för alltid."

I oktober 1942 deporteras Chil Rajchman och hans syster till Treblinka. Systern förs omedelbart efter ankomsten till gaskammaren medan Chil överlever tack vare slumpen, list och tur. Hans uppgifter är att sortera de dödas kläder, klippa kvinnliga lägerfångars hår strax innan de ska in i gaskammaren, sedan kommenderas han att bära lik. Hans sista uppgift blir att på de döda dra ut tänder med guldplomber. I samband med en revolt i lägret lyckas Rajchman efter ungefär tio månader fly. Resten av kriget håller han sig gömd i Polen.

Direkt efter flykten skriver han ner sina minnen i en anteckningsbok. Det är en rå och grovhuggen skildring av en fasansfull period. Rajchman beskriver dagarna i lägret och vad han tvingas göra. Särskilt vedervärdiga är beskrivningarna om hur lägret måste effektiviseras för att klara av att döda alla som anländer: nya metoder för att bränna kropparna, nya sätt att stapla kropparna så att allt fler kan brännas. Allt tycks skrivet i raseri. Ibland nämns vissa lägerledare vid namn, men för det mesta kallas de kort och gott för mördarna. Brutaliteten från ledningens sida är kompakt och besinningslös och drabbar både dem som ska fösas in i gaskamrarna och arbetsstyrkan. Minsta förseelse straffas med tiotals piskrapp, fångar skjuts därför att en vakt blir irriterad, nakna kvinnor får vänta i 20 graders kyla utanför gaskamrarna därför att det roar ledningen.

Mellan 700 000 och 1 200 000 människor dödades i Treblinka. Bara 57 personer överlevde. Chil Rajchman var en av dem. Hans bok är ett oerhört viktigt historiskt vittnesmål om det mest effektiva förintelselägret.
Mer om författaren
"Starkt vittnesmål från ett dödsläger" "Som ett vittnesmål är boken en lysande stjärna på en himmel som riskerar bli allt disigare av utsagor som ifrågasätter att förintelsen ägt rum.  Det som dröjer sig kvar och lyfter utöver skildringarna av död och lidande är den inneboende kraft som hos Rajchman och hans medfångar sakta växte sig starkare och starkare, blev till mod och slutligen uppror. En kraft som måste vara essentiell för att kunna fortsätta leva ett liv efter Treblinka."Karolina Jeppson
tidningenkulturen.se
"absolut nödvändig läsning" ""Jag är den sista juden" är absolut nödvändig läsning. Inte bara som en viktig påminnelse om ett av mänsklighetens värsta illdåd, utan också för att den med smärtsam skärpa beskriver den möjliga slutstationen för all slags ideologi som hämtar sin näring i hatet mot den Andre."Eva Johansson, Svenska Dagbladet
www.svd.se
"Kort och koncist vittnesmål från dödsfabriken" "MAN TYCKER SIG veta det mesta om Förintelsen. Man har läst om den industriella utrotningen av judarna, har sett filmer och tagit del av skildringar på tv.Ändå drabbar Chil Rajchmans ”Jag är den sista juden” hårt. Det är en förskräcklig bok, så svår att hantera, nästan omöjlig att veta hur man ska handskas med. Återigen slår insikten till om hur svårt det är att förstå Förintelsen. Hur någon kan uppträda så oerhört brutalt mot sian medmänniskor? 
www.folkbladet.nu
"Nils Schwartz läser Chil Rajchmans outhärdliga minnesbok från Treblinka" "... 137 sidor oslipad och skoningslös prosa som om författaren skrev med blodet på händerna, piskan på ryggen och likstanken i näsborrarna. Det är den ohyggligaste bok jag någonsin har läst."Nils Schwartz
www.expressen.se
Photo

Chil Rajchman föddes 1914 och kom till Treblinka som 28-åring. Efter kriget flyttade han till Uruguay, och innan han dog 2004 bad han sin familj se till att hans anteckningar publiceras. Han har flera gånger vittnat inför domstolar och kommissioner, bland annat deltog han i rättegången mot John Demjanjuk på 1980-talet.

http://www.youtube.com/

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.