Omslagsbild: Den glömda historien

Recensionsdatum: 2011-08-31
ISBN: 978-91-1-302524-7

Den glömda historien

om svenska öden och äventyr i öster under tusen år
Svenskar kan snart bli en minoritetsgrupp i Estland. Svenska bankkontor dominerar Riga och Tallinn. Svenska folkpartiet sitter i Åbo stads fullmäktige. Åbo har dessutom världens äldsta svenska dagstidning och - som enda stad i världen utanför Sverige - ett svenskt universitet.

Detta är rester från tider när svenskar uppfattade Sverige som ett runt land, inte avlångt. Det var tider när St Petersburg hette Landskrona, när Narva nästan blev Sveriges huvudstad och när landets ledning visste mer om läget i Viborg än om hur det var i Örebro.

Det är en historia som ofta glöms bort, men staden Viborg har varit svensk mycket längre tid än Malmö. Ännu för en generation sedan var tusentals svenskar beredda att offra livet för denna andra halva av Sverige som vi i dag knappt känns vid. Ur arkiven träder starka, galna och roliga människor som alla levde i denna del av riket. De kände sig mer hemma i Dorpat, Reval, Riga, Nyen, Viborg och Åbo än de gjorde i Stockholm och likväl kände de sig som just svenskar. De var inte alls bara generaler och köpmän, de var också arbetare i inbördeskrig, bönder som slogs mot godsherrar i Estland, studenter i Livland och präster i Ingermanland.

Än i dag kan man se skuggorna och resterna av dessa människors märkliga liv. Än i dag lever människor som flytt från dessa områden. Deras historia förtjänar att berättas.
Mer om författaren
"Jag har läst boken i nästan andlös uppmärksamhet"
www.expressen.se
"Det är en högst intressant bok som John Chrispinsson skrivit"
www.vt.se
"Chrispinsson har skrivit en medryckande bok om en historia som vi annars inte kommer ihåg" Södermanlands Nyheter
"Läsvärd, underhållande och informativ" "Journalisten och författaren John Chrispinsson har gjort en välgärning när han för en bred publik presenterar mindre kända eller bortglömda delar av den svenska historien, närmare bestämt från Finland och de delar av Ryssland och Baltikum som för länge sedan tillhörde Sverige. Han levandegör samhällena och livet för länge sedan i områden som för många moderna svenskar bara är fläckar på kartan."Niclas Sennerteg
209 kr Bok - Häftad
Utgiven: november 2014
52 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: november 2011

John Chrispinsson är välkänd journalist, författare och program- och debattledare.
Han har tidigare skrivit böckerna Sekelskiften - en krönika om sex, makt och pengar (1999), Stockholmsutställningar (2007) och G. A. Reuterholm - Den gråtande diktatorn (2008).

John Chrispinsson tilldelades hösten 2011 Gösta Mickwitz-priset. Det är Historiska föreningen i Finland som vart annat år delar ut priset till en historiker som på ett bemärkt sätt bidragit till att upprätthålla ett levande intresse för historia och historieforskning.

 

Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår