Omslagsbild: Utsatt

Utgivningsdatum: 2010-05-24
Recensionsdatum: 2010-06-02
ISBN: 978-91-1-302769-2

Utsatt

En berättelse om överlevnad, hopp och trettiofem år av längtan
En stark och vacker överlevnadshistoria ...

Tolvåriga Ester Jansson låg med täcket uppdraget till hakan och grät tyst. Hon kunde knappt ta in vad som nyss hade hänt. De viskande rösterna, de tunga kropparna, det där hårda mellan hennes lår.
Det var Magnus och Dan, två av familjens tonåriga fosterbarn, som hade smugit sig in i hennes rum. De hade varit nakna, och de hade krupit ner i hennes säng. Hon hade inte vågat skrika.
Esters hjärna var som ett enda trassel av förvirrade tankar. Hon ville bort från allt. Hon passade inte in här, och hon ville inte passa in. Alla tyckte att hon borde vara så tacksam för att hon hade fått komma till Sverige, men vad skulle hon vara tacksam för? Att hon blev mobbad i skolan för sin hudfärg? Att fosterbarnen utsatte henne för sexuella övergrepp? Att hennes adoptivmamma trodde att hon kunde hela henne, men bara gjorde henne sjukare?

Hon tittade ut mot natthimlen genom fönstret och såg den stjärna hon hade gjort till sin egen. Hon kunde prata med sin afrikanska mamma genom den där stjärnan. Hon tänkte så mycket på henne. Hon undrade om mamman saknade sin dotter, och hon undrade varför hon hade låtit adoptera bort henne.
Det hade inte mamman gjort. Adoptionen hade skett mot hennes vilja. Och hon var fast besluten att en dag få återse sin försvunna dotter.

Utsatt är en verklighetsbaserad berättelse om ett adoptivbarns famlande efter en egen identitet, om det svenska samhällets kraftiga svängningar i synen på adoptioner och om två kvinnors outtröttliga strävan efter att återförenas med varandra.


Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

"Inkännande skildring av en överlevare" "Markus Lutteman har återgett Esters livsöde med stark inlevelse och empati med bara få sentimentala inslag. Han ger henne också sista ordet: ”Jag är en överlevare.”De källhänvisningar som avslutar boken visar att Lutteman arbetat med en forskares noggrannhet."Marianne Jeffmar
www.svd.se
"Bitvis är det drabbande." "Bitvis är det drabbande. Esters öde berör oavsett om det handlar om hennes motgångar eller ljuspunkter, som då hon förenas med sin etiopiska mamma./.../ Men bokens största förtjänst är att den sätter in Esters liv i ett större sammanhang. Lutteman har läst på. Om konflikten på Afrikas horn, om pingströrelsen, om anknytningsteori och om adoptioner."KATARINA SANDSTRÖM BLYME
www.corren.se
"Berättelsen fängslar även om den både gör ont och väcker vrede." "Lutteman målar genom en imponerande research upp en bakgrund och ett brett sammanhang som han placerar Ester i. Det handlar om striderna mellan Eritrea och Etiopien, om västvärldens koloniala och rasistiskt färgade förhållande till den afrikanska kontinenten. /.../ Trots alla hemskheter är det inte någon nattsvart berättelse. Esters liv handlar också om att ha stark utstrålning, vilja och längtan efter svar som så småningom ger resultat." Fredrik Borneskans  
www.bt.se

Markus Lutteman är författare och journalist. Han har skrivit böckerna El Choco, Utsatt, Det du inte såg (tillsammans med Patrik Sjöberg), Per Holknekt 1960–2014 och Zack (med Mons Kallentoft).

 

Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.