Omslagsbild: Rena skönheter

Fotograf: Malcolm Hanes
Utgivningsdatum: 2010-09-23
Recensionsdatum: 2010-10-13
ISBN: 978-91-1-302607-7

Rena skönheter

Klassiska svenska segelbåtar
Vackra segelbåtar i trä har en ovanlig förmåga att locka och beröra. Aldrig förr har de fått framträda som i Rena skönheter, en berättelse i ord och bild om tjugo av våra svenska klassiker.

Redan vid förra sekelskiftet stod nöjesseglingen i full blom. Många av de stora segelsällskapen bildades under de här tidiga åren. Lusten att segla var stark, till och med lidelsefull. Som 1908, då en uppslitande strid delade Seglarsverige men resulterade i något unikt - den spjutsmala Skärgårdskryssaren, lika ursvensk som dalahästen.
Det verkade aldrig ta slut. I årtionden ritade skickliga yachtkonstruktörer nya segelbåtar, byggda av yrkesmännen på de otaliga småbåtsvarv som växt upp i Sverige. Varje vårvinter stod segelsällskapens lottbåtarna på torgen, ett varsel om kommande fröjder. Och hela somrarna kappseglades det på sjöar och fjärdar.
Ända fram till sextiotalet varade denna energiska, kreativa tid som var träbåtarnas epok. Flera tusen byggdes, många är borta, andra har sålts - och säljs - till utlandet. Men åtskilliga finns kvar, kärleksfullt vårdade. Deras öden har varit skiftande som vinden och är inte sällan gripande.
Det är om några av dem som Rena skönheter handlar.
Vi möter Beatrice Aurore, Itaka och Refanut, ståtliga berömdheter som mäktiga män tog till sina hjärtan. Men också anspråkslösa Lasse-Maja, slöjdlärarens hembyggda koster; Jo-Jo, den näst första Folkbåten; och lilla Dopping, en av tidernas vackraste segelbåtar. Vi får lära känna hundraåriga fenkölsracern X:et, urstarka atlantkappseglaren Casella II, kustkryssaren Winnie som Churchill fick betala, dockskåpssöta ”15-båten” Lilla Spjut - och lika många klassiker till ur det rika svenska båtarvet.
Mer om författaren
"Vackrare blir det inte" /Båtnytt
"Underhållande kulturhistoria" /Segling "Jörnstedt berättar båtens historia genom gamla dokument, samtal med konstruktörer, ägare och båtbyggare. Han vet hur man lockar fram berättelserna. Det blir levande och bilderna fyller på intrycken ytterligare."Claes Ander
"Det är Bengt Jörnstedts bästa bok. Hittills, jag hoppas att han skriver fler." "Vackra segelbåtar i trä har en ovanlig förmåga att locka och beröra. Aldrig förr har de fått framträda som i Rena skönheter. /.../Bengt Jörnstedt gör ingenting på måfå, ingenting kommer dit av en slump. Boken borde att ha sin givna plats på nattygsbordet eller på soffbordet. En bok som jag gärna och ofta återkommer till, bläddrar i, läser och läser igen. Jag har också svårt att se mig mätt på Malcolm Hanes bilder. Varje bild är ett konstverk, som en marinmålning."
www.hamnen.se
"ett praktverk" /Värnamo Nyheter "Bengt Jörnstedt har gjort ett praktverk om vackra svenska träbåtar. För den initierade är boken ett måste. För vilken annan människa som helst är boken underhållande eftersom den är skriven med ett lättsamt och humoristiskt språk. Fotografierna är häftiga."Camilla Sandberg
Bengt Jörnstedt valde seglingen som yrkesbana, juristexamen till trots. Med internationell havskappsegling som specialitet blev han segelmakare och senare chefredaktör för tidningen Segling.
Han har tidigare skrivit sin egen biografi En seglares äventyr. I Pelle P. tecknar han en nyanserad bild av seglaren och designern Pelle Pettersson. I Rena linjer, ren segling ger han en personlig bild av båtkonstruktören Peter Norlin.
Mer om författaren

Fler titlar av samma författare

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.