Omslagsbild: Årstidernas Skärgård

Fotograf: Sören Colbing
Utgivningsdatum: 2010-10-19
Recensionsdatum: 2010-11-17
ISBN: 978-91-1-302625-1

Årstidernas Skärgård

Nautiska biblioteket
Årstidernas skärgård är ett tidsdokument med fantastiska bilder och upplevelser från fyra decennier.

Stockholms skärgård, från Landsort i söder till Arholma i norr, är en unik arkipelag med mysiga hamnar, pittoreska öar, outforskade skär, stillhet och tystnad, regattaseglingar och festfolk, och året om med ett rikt och spännande djurliv. Fotografen och författaren Sören Colbing har i fyra decennier genomkorsat denna skärgård - vinter som sommar. Han har här samlat sina främsta fotografiska pärlor från dessa resor. Bilderna blir tillsammans med texterna en personlig rapport. Han tar oss med till sådant som få har sett eller upplevt tidigare!

Alla årets årstider har sina höjdpunkter.
Våren med dagsmeja och allt längre dagar. Islossningen - ett mäktigt skådespel. Isen kommer i rörelse, tar fart, stannar upp, för att på nytt skjuta fart - kraft, ljud och ljus. Sjöfåglarnas liv och kiv.
Sommaren med trettio grader varmt, finkornig ljus sand, varmt i vattnet, ljusa nätter kring midsommar som övergår i mörka nästan tropiska augustinätter.
Hösten med ena dagen blank och stilla med silverljus på våta hällar och vattenytor, för att nästa vara en dag med stormvindar och upprört hav.
Vintern med sitt magiska släpljus, isläggning, sjungande isar under långfärdsskridskorna. Tjugo grader kallt, istäckt så långt ögat ser.

Det är i samma skärgård - samma plats - som det hela utspelar sig. Skärgården och skärgårdsåret bjuder på oerhörda kontraster. Det kan vara svårt att tro om man inte sett och upplevt det. Följ med på en fantastisk resa!
Mer om författaren

SENASTE RECENSIONERNA

"Klart läs- och sevärd bok som definitivt gör att man blir ännu mer sugen på att paddla en sväng"
www.kajak.nu
"det framgår att fotografen som hållit i kameran kan sin sak" /Foto
"Stora stunder fångade på bild"
nynashamnsposten.se

Sören Colbing är skärgårdsskildrare, fotograf och författare och är upphovsman till böcker som Alingens tid, Winterlight, Skärgårdsliv, Tärnan, berättelserna om Bröderna Skärgård och Kustens pärlor. Colbings bilder från skärgården har setts av flera hundra miljoner människor världen över i TV-bildspelet "The Archipelago of Stockholm".
Han har tilldelats priser som Årets hantverkare, Pandapriset och diverse andra kulturpris och stipendier. Sören Colbing är uppvuxen på en ö i havsbandet i Stockholms södra skärgård och beskriver sin bästa årstid i skärgården som "året runt".

På mässan Allt för sjön i februari 2009 delade Sören Colbing ut sitt nyinstiftade pris, COLBINGS PÄRLA - ett renodlat miljöpris, för första gången. Priset gick till båtkonstruktören, träbåtsbyggaren, designern och seglaren Sven Hellström med motiveringen: "Med mästerliga konstruktioner som Storbåten, Afrodite och Finesse 26 har Sven Hellström gjort det möjligt att utöva båtliv som ger små avtryck i miljön och samtidigt urstarka, naturnära seglings- och skärgårdsupplevelser!"

Sören Colbing kommenterar valet vidare. "Jag är en stor beundrare av Sven Hellströms arbete som båtkonstruktör och designer. Kronan på verket är segelbåten Finesse 26 som presenterades 2008. En fantastisk segelbåt som ger möjlighet till ett båtliv nära naturen bland annat tack vare det ringa djupgåendet. Den stora skärgårdsgrå pärlan, som är en av de saker som ingår i miljöpriset, symboliserar det vackra och rena i naturen. Den förste pristagaren kan ses som en mästerlig användare av vindar och vågor - ett par av framtidens viktigaste energikällor."


”Skärgårdsströvaren” är en aluminiummotorbåt med stark miljöprofil och klassiska linjer. Sören Colbing är initiativtagare till båtprojektet, som är ett resultat av hans stora erfarenhet av båtar och skärgårdsliv. 

Mer om författaren

FLER TITLAR AV SAMMA FÖRFATTARE

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.